Startsida - Nyheter

Uttalanden från Kvinnofronten

Förutom kravet på ett nej till värdlandsavtalet och Sveriges närmande till Nato, antog den partipolitiskt obundna, feministiska organisationen Kvinnofronten ytterligare två uttalanden under sitt årsmöte förra helgen.

Kvinnofronten kräver att en generaliserad föräldraförsäkring, istället för en individualiserad, blir föremål för utredning. Till skillnad från när sambeskattningen avskaffades i början av 1970-talet och föräldraförsäkringen infördes är det enligt Kvinnofronten i dag få som ifrågasätter kvinnors rätt till yrkesarbete och egen lön. Och nya tider kräver nya lösningar.

”Med en generaliserad föräldraförsäkring kunde de vuxna människor som faktiskt finns runt varje barn ta ut omsorgsdagar för det barnet. Det kunde vara mormor, farfar, morbror, mammas kompis; de som är närmast just det barnet. Ansvarig för vilka som vore aktuella för en sådan generaliserad föräldraförsäkring skulle kunna ligga på den huvudsakliga vårdnadsgivaren för barnet. Den ekonomiska grundersättningen skulle vara så hög att det gick att leva på den, oavsett om de som tar hand om barnet har yrkesarbetat innan”, skriver Kvinnofronten i uttalandet, som riktar sig till regeringen.

Kvinnofronten lyfter också ILO:s konvention 169 och kräver att den undertecknas, som ett led i att bryta mot Sveriges koloniala arv.

”I februari i år beslutade Gällivare tingsrätt till Girjas samebys fördel i tvisten med staten om jakt- och fiskerättigheterna i markområdena vid samebyn. Men samebyn borde inte behöva driva sin självklara rätt i domstol, med allt vad det innebär av arbete och ekonomisk risk. Om Sverige hade undertecknat ILO:s konention om urfolks rättigheter skulle sådana tvister inte behöva finnas”, framhåller Kvinnofronten, som kämpar för alla folks rätt till självbestämmande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV