Startsida - Nyheter

Nytt matchställ med hijab för Afghanistans landslag

Det afghanska landslaget i fotboll har fått ett nytt matchställ i vilket det ingår långärmade byxor och tröjor, samt hijab för att underlätta för kvinnor som vill täcka sig att spela fotboll. Det är det danska klädmärket Hummel som tagit fram matchstället och den tidigare lagkaptenen i landslaget, Khalida Popal, som nu bor i Danmark visade upp sig i matchstället när den lanserades i samband med internationella kvinnodagen.

– Att bära landslagströjan i ett land som Afghanistan är en form av makt och ett verktyg som ger kvinnor självförtroende, säger hon till tidningen Cph Post Online.

– Jag fick min identitet genom fotboll och jag är den person jag är på grund av fotbollen. Det gör ont att jag inte är i mitt land men jag är glad att jag ändå kan göra mitt jobb och att jag aldrig gav upp, säger Popal som blev tvungen att fly hemlandet Afghanistan men som har spelat mer än 20 landskamper.


Afghanistans fotbollslandslag under den asiatiska cupen Saff i Pakistan 2014.


Hijab för idrottsutövning

Förutsättningarna för att träna fotboll i Afghanistan har förbättrats men är fortfarande svåra. Under talibanernas välde var det helt otänkbart men sedan 2007 finns ett landslag – som har tränat på samma plats där talibanerna brukade genomföra offentliga avrättningar, Ghazi-stadion, som sedan dess har gjorts om och renoverats. Det är fortfarande ovanligt med fotboll för tjejer och kvinnor där, och landslaget har ibland fått ta emot hot och hat, dödshot, om att de ”skämmer ut” sitt samhälle, men det är en sport som långsamt växer, även om det är stor skillnad i möjlighet för de som bor i huvudstaden jämfört med hur det ser ut på landsbygden.

Hösten 2014 intervjuade Feministiskt perspektiv Boråsbon Wida Zemarai som reste från Sverige för att stå i målet för Afghanistans landslag under en turnering i Pakistan. Där var det inget tvång kring att spelarna som deltog skulle spela i hijab, täcka håret, till skillnad mot i Afghanistan. Däremot valde många av Afghanistans spelare att göra det ändå och alla hade heltäckande träningsbyxor under shortsen. Men utan en hijab som är gjord för idrottsutövning kan en sådan vara i vägen, inte sitta stadigt under en hel match, eller så kan det vara svårt att hitta rätta färger för att fungera som matchställ.


Målvakten Wida Zemarai med intyg om deltagande i Afghanistans landslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV