Prenumerera

Logga in

Antirasister mobiliserar inför nya ”folkets demonstration”

I helgen genomförs ”folkets demonstration” för tredje gången. Demonstrationen har tidigare samlat organiserade nazister, SD-sympatisörer och, framför allt, folk från fotbollsfirmor. Feministiskt perspektiv har pratat med en grupp experter om vilka rasisterna är – och vilka risker helgen kan komma att innebära.
– De är rasistiska och kvinnofientliga, men vill lura oss att de gör en social insats, säger Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld.

Den 29 januari i år gick maskerade män till attack på Sergels torg. Vittnen berättade om hur männen plötsligt kom rusande och började slå mot rasifierade personer på gatan. Samlingen av män bestod till stor del av män från fotbollsfirmor.

– Detta utgick inte från organiserade nazister utan organiserades inifrån firmorna, säger Mathias Wåg, frilansjournalist och medlem i Researchgruppen. Enligt honom bestod mobben framför allt av män från Djurgårdens firma DFG, Djurgårdens Fina Grabbar.

Uppdelningen mellan firmafolk och organiserade nynazister bottnar inte i att deras ideologier är nämnvärt olika. I stället är det ett sätt att förstå varför, och hur, de organiserar sig.

Medan nynazister arbetar för att sprida sitt budskap så ser firmafolk ofta sina handlingar som opolitiska, enligt frilansjournalisten.

– Det är fel att säga att den organiserade nazistgrupperingen utnyttjar huliganer. Det är tvärtom firmorna som har högerextrema åsikter. Det finns inbyggt i firman att försvara sin färg, sitt område och möjligen sitt land. Här har deras retorik gått över till att försvara sin stad, för att polisen inte har kontroll och för att svenska kvinnor trakasseras. Men de skulle nog inte själva beteckna det som politik.

Ytterligare attacker

Attacken på Sergels torg åtföljdes av ytterligare en händelse. Dagen efter rasistmobben hölls en demonstration i samma anda som kallades ”folkets demonstration”. Efter demonstrationen attackerades några motdemonstranter.

Tre män, kända från polska högerextrema grupper, greps för misshandel. Strax därefter släpptes dem.

Carolina, vars efternamn inte publiceras av säkerhetsskäl, var en av de som attackerades den eftermiddagen. Hon hade varit på väg från demonstrationsplatsen med några kompisar när hon såg några män från ”folkets demonstration”.

– Plötsligt vände de sig bara om och slog oss oprovocerat med slag och sparkar.

Hon tyckte att bemötandet från polisen var dåligt. Trots att de var snabba på plats kände hon inte att polisen var på offrens sida utan att de ”blev behandlade som skit”.

En vecka efter attacken dök männen som misshandlat henne upp i polisens register en gång till. Den här gången greps de för förberedelse till grov misshandel tillsammans med ett tiotal andra. De påfanns då i närheten av ett asylboende i Nynäshamn tillsammans med en bil fylld med tillhyggen – yxor, påkar, knivar och järnrör.

Efter att ha suttit häktade i fyra veckor är de nu återigen på fri fot.

Carolina är verksam i nätverket Linje 17 mot rasism. Hon beskriver det som händer som en deja vú-upplevelse fast värre.

– Jag är själv uppvuxen på 1990-talet. Då kunde jag som har invandrarbakgrund inte röra mig i Gamla stan på flera år på grund av nazisterna.

”Kvinnobeskyddarna”

Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet och regeringens före detta nationella samordnare mot idrottsrelaterat våld. Han menar att våldet bland firmorna är gammalt men att måltavlorna är nya.

– Tidigare har ju huliganer varit idrottens sak, eftersom våldet mestadels skett på läktarna. Men när de flyttar ut på gatorna blir det också samhällets sak – det är ett delat ansvar.

Precis som Mathias Wåg målar han upp en bild av män som påstår sig skydda folk genom att patrullera på gatorna.

– Det är ju påklistrat, falskt och fel. De är rasistiska och kvinnofientliga, men vill lura oss att de gör en social insats. Det är personer som alltid letat efter att slåss, men som istället för att slåss mot varandra nu har börjat slåss mot en yttre fiende.

Han fortsätter:

– Det som är så märkligt är deras kvinnosyn, där de har en uppfattning om att kvinnor är varelser som är så älskliga att de står över det här. Bland firmafolket utesluts man om man till exempel slår kvinnor, men samtidigt tycker de att kvinnor ska sättas på piedestal och stå vid spisen. Budskapet är att ingen kommer att göra illa dig om du är kvinna, men däremot kommer du aldrig att ha en status som deras – just för att du är kvinna. Det är extremt patriarkalt.

Björn Eriksson tycker att för lite görs för att stoppa den här typen av huliganrelaterat våld.

I ett underlag som han lade fram till regeringen 2012 gav han konkreta förslag som behandlade kartläggning av firmorna och kraftigare tilltag mot nyckelpersonerna inom grupperingarna.

Han ser stora risker med att inte bemöta problematiken direkt.

– Om vi inte beivrar det här i tid så kommer de att känna sig mäktiga och starka på gator och torg. Därför måste man ta tillbaka territoriet polisiärt. Tas det över av slödder hamnar man på ett sluttande plan.

Polisen trygg inför helgen

Strax efter attacken lade polisen extra resurser på att finnas närvarande på allmänna platser – en resurs som nu har dragits tillbaka. Inför lördagen har polisen förberett sig genom att ta hjälp av underrättelsetjänsten för att få information om firmafolket och eventuella attacker.

– Vi har ingenting som indikerar på att det kommer att ske något liknande igen, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen, som har varit med och utrett händelsen på Sergels torg.

Några av de maskerade männen identifierades samma kväll.

– Det var personer som kan kopplas till högerextremism och fotbollsvåld. Men vi har bara identifierat fyra-fem stycken, så vi kan inte veta säkert vad de andra tillhör för kategori.

Lars Byström menar att folk kan känna sig trygga inför helgen.

– Självklart har vi en beredskap för den här typen av händelser.

Ny motdemonstration

Carolina är med och anordnar motdemonstrationen mot ”folkets demonstration” på lördag.

Hon poängterar att det här inte är något nytt, varken med högerextremismen eller firmornas åsikter. Det nya är i stället hur firmorna organiserar sig.

– Det är människor som gillar att slåss och de tar ett namn – men det har inget med idrott att göra överhuvudtaget. Jag är själv supporter och tycker att det är löjligt när firmornas beteende kopplas ihop med klubben de kommer ifrån.

Ansvaret ligger i stället hos alla, menar Carolina. Föräldrar, polis, samhälle.

Inför helgen hoppas hon att många sluter upp och tar ställning mot rasisterna.

– Jag hoppas att folk vågar sätta ner foten. För vi är faktiskt fler än dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV