Startsida - Nyheter

Kvinnor på flykt i Sveriges fokus på FN:s kvinnokommission

Sedan i måndags pågår den årliga kvinnokommissionen CSW60 i New York. Med i den svenska delegationen finns representanter för bland andra Sveriges kvinnolobby, Flickaplattformen, S-kvinnor, utrikesdepartementet, riksdagen, svenska UN Women och Kvinna till kvinna, vars ordförande Lena Ag bland annat lyfte mobiliseringen som pågår för att FN:s generalsekreterare ska vara en kvinna. En efterträdare till Ban Ki-Moon ska utses under 2016 och tillträda 2017, och han har själv.

På tisdagen talade jämställdhetsminister Åsa Regnér i FN:s generalförsamling och bekräftade bland annat Sveriges och EU:s stöd till FN:s nya utvecklingsagenda, som antogs i samband med att millenniemålen löpte ut förra året. Regnér lyfte den akuta situationen för särskilt kvinnor som befinner sig på flykt i världen, en fråga som också stod i fokus på ett seminarium som Sverige arrangerade på onsdagen.

Feministiskt perspektiv ställde några frågor till Åsa Regnér angående Sveriges medverkan.


Vad är avsikten med seminariet?

– Att visa på sambandet mellan flickors och kvinnors utsatthet i flyktingsituationer och att regeringar och FN-organ ska finnas där för att möts deras behov. Och lyfta fram de modiga aktivister som försöker bekämpa orättvisor i sina länder.


Hur gick det?

– Stort intresse för seminariet, det var fullsatt i lokalen. Många personer kommenterade efteråt om seminariets relevans.

Vilka var konfliktytorna?

– De stora konflikterna på CSW överlag är alltid sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Inte minst EU är splittrade i frågan.


Vilka intryck och slutsatser tar jämställdhetsministern med sig tillbaka från New York?

– Vi måste stödja kvinnorättsaktivister i världen. Berätta om dem och sprida deras berättelser. Vi måste själva genomföra den nya hållbarhetsagendan i Sverige.

I samband med kvinnokommissionen presenterade Nobel Women’s Initiative, ett nätverk av kvinnor som mottagit Nobels fredspris, en rapport om de risker som kvinnor på flykt löper under sin färd genom Europa. Andelen som utsätts för sexuellt våld är enligt rapporten alarmerande samtidigt som straffriheten är 100-procentig. De flesta gravida kvinnor på flykt har ingen tillgång alls till mödravård, vare sig under graviditet, förlossningen eller när barnet är fött. Innovativa och kreativa exempel på hur civilsamhället arbetar för att erbjuda särskilt stöd till kvinnor på flykt uppmärksammas i rapporten. Samtidigt behövs bättre statliga strategier för att kunna möta kvinnors behov på ett adekvat sätt, framhåller Nobel Women’s Initiative.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV