Startsida - Nyheter

Explosioner på Bryssels flygplats och i tunnelbanan

Kort innan 8.00 på tisdagen dök rapporter upp om två explosioner på Bryssels flygplats Zaventem. Enligt myndigheter i Belgien har 31 personer dödats, och 300 skadats. Samtidigt som flygplatsen evakuerades kom uppgifter på sociala medier om att tunnelbanestationen Maalbeek skakats av en explosion och att även tunnelbanan, samt Bryssels centralstation höll på att evakueras. Maalbeek ligger i centrala Bryssel och nära EU-parlamentets högkvarter.

Feministiskt perspektivs krönikör Malin Björk var på plats på flygplatsen när bomberna detonerade och berättade på tisdagsmorgonen om det hon bevittnat på platsen. Det var en skakad Malin Björk (V) som P1 morgon talade med kort efter explosionerna där hon berättade att hon genast kände att det var något riktigt fel.

– Jag ska ringa mina kollegor och be dem gå hem, sade Malin Björk i intervjun med P1 morgon.

Belgien höjde terrorhotet i hela landet, och började vid 10.30-tiden utrymma EU-parlamentet. Folk uppmanades stanna hemma eller hålla sig inomhus där de befann sig. Flygplatsen hölls stängd under onsdagen. Under tisdagseftermiddagen stod det klart att en tredje bomb på flygplatsen inte utlösts, men som detonerades senare. Vid 16-tiden meddelades att tågtrafiken satts igång igen. Liksom i Paris under attackerna i november förra året sattes spontant olika sätt att hjälpa varandra igång. Folk öppnade sina dörrar till människor som inte kunde ta sig hem. Och på tisdagskvällen samlades människor på Place de la Bourse för att tända ljus och visa att man trots allt inte är rädda. Manifestationerna på Place de la Bourse fortsatte på onsdagen, först genom en tyst minut vid 12.00 på dagen, och senare under kvällen samlades folk igen för att minnas och för att visa motstånd. Hela torget hade då fyllts av kritritade budskap på marken och på väggarna runt omkring.

Det är inte helt klart vilka som ligger bakom explosionerna men det finns risk för att dåden har kopplingar till den nyligen gripne Salah Abdeslam som anklagas för att vara en av de ansvariga för och utförare av IS Parisattacker i november förra året. På tisdagseftermiddagen tog också IS på sig attentaten i Bryssel. Uppgifterna kom från Amaq News Agency som stöder terrororganisationen. Även om det är IS som står bakom är det ännu oklart om attentatsmännen har tränats av och fått praktiskt stöd av terrorgruppen, eller om de utfört dådet på egen hand men i IS namn. Senare kom också uppgifter om de två självmordsbombarna, Ibrahim el-Bakraoui ska ha detonerat en av bomberna på flygplatsen och hans yngre bror Khalid el-Bakraoui ska ha detonerat bomben på tunnelbanetåget, rapporterar The Guardian. En tredje attentatsman eftersöks nu.

Fi:s EU-parlamentariker Soraya Post skrev under tisdagen om vikten av att inte låta rädslan lamslå och låta arbetet för feminism och mot rasism fortsätta:

”Det är en sorgens dag här i Bryssel och Europa. På flygplatsen Zaventem fanns flera av mina kollegor från parlamentet. Tunnelbanestationen Maelbeek ligger ett stenkast härifrån. Från fönstret kan jag se att bara en krater återstår. Men terrorister och fanatiker lever på rädsla. Vi ska inte låta dem vinna. Inte låta rädslan lamslå oss. Här i den europeiska demokratins högborg går vårt feministiska och antirasistiska arbete vidare. Även en dag som denna. Särskilt en dag som denna. Vi ska besegra hatet med kärlek. Vi ska besegra demokratins fiender med mer demokrati.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV