Startsida - Nyheter

FN-kommitté kritiserar Sveriges behandling av minoriteter

FN:s människorättskommitté i Genève överlämnade en rapport om hur Sverige lever upp till FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. Rapporten kritiserar den svenska regeringen och kräver åtgärder på ett flertal områden, däribland diskriminering, rasism, samers rättigheter, polisiärt våld, terrorismbekämpning, signalspaning, frågor om asylrätt och EU-medborgares rättigheter.

En del av kritiken som FN:s kommitté för mänskliga rättigheter framför handlar om diskriminering av romer i Sverige. Rapporten rekommenderar att romska medborgare från andra EU-länder ska ha lika rättigheter utan diskriminering när det gäller sociala förmåner liksom utbildning, sysselsättning, bostäder och hälsovård.

Dessutom uttrycker FN:s kommitté för mänskliga rättigheter oro över rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar samt mediernas kroniskt negativa porträttering av muslimer.

”Rapporten innehåller också många synpunkter på behandlingen av Sveriges urfolk samerna och att samer inte garanteras inflytande och informerat förhandssamtycke i frågor om utvinning av land- och vattenresurser. När det gäller situationen för människor som berövats sin frihet menar kommittén att Sveriges långa häktestider måste kortas och att isoleringen av häktade måste brytas, i synnerhet i förhållande till unga häktade”, påpekar organisationen Civil Rights Defenders.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV