Startsida - Nyheter

Bestörtning över Uppsala-politikers befarade död

Enligt polisen finns det mycket som tyder på att Alexander Bengtsson tagit livet av sig, och de tror därför inte att det ligger något brott bakom hans död. Men många anser att hatet och hoten, med afrofobiska, rasistiska och homofoba förtecken, som riktats mot honom har spelat roll i hans död, även om det visar sig att det rör sig om ett självmord. Bland annat skriver Gudrun Schyman (Fi) på Facebook att: ”Oavsett hur det gick till – rasismen tog hans liv. Tankar till nära o kära o alla som utsätts för hot o hat.”

Fredrik Ahlstedt, gruppledare och kommunalråd för Moderaterna i Uppsala och Therez Olsson, kommunalråd i Uppsala kommun skriver på Moderaternas hemsida att de är chockade: ”Alexander har varit verksam i MUF och Moderaterna under flera år och nu senast haft förtroendeuppdrag i Uppsalahem. Han har också profilerat sig som en förkämpe mot rasism och homofobi och för frihet och liberala värderingar. Vi minns Alexander som en lyssnande och resonerande person med hög integritet och stor värme. Moderaterna i Uppsala kommun vill inte spekulera i händelseförloppet av respekt för hans anhöriga. Vi beklagar det inträffade och våra tankar går till Alexanders familj och närstående.”

Vad som med stor sannolikhet var Alexander Bengtssons kropp hittades i en utbränd bil den 24 mars i Ödeshög. Han var utsatt för upprepat hat och hot av rasister och homofober. Dagen innan hade dock Alexander Bengtsson delgivits misstanke om falsklarm i tre av fallen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt påpekar vice chefsåklagaren Magnus Berggren för SVT att det finns motstridiga uppgifter om dessa tre fall och att de, tillsammans med övriga anmälningar, fortsätter att utredas parallellt som olaga hot.

Många har reagerat med bestörtning på nyheten att Alexander Bengtsson är död. Birgitta Ohlsson (L) skriver på Twitter: ”Djupt sorgligt att läsa om @Alexander_B1 i dag. En mycket omtänksam ung politiker som lämnar oss alldeles för tidigt”.

”Åh fy vad hemskt. Så ung och driven och engagerad. Fruktansvärt.”, skriver ledarskribenten Sakine Madon, också på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV