Startsida - Nyheter

Kvinnokommissionens slutsatser saknar hbtq-perspekiv

Slutsatserna som antogs om vid FN:s Kvinnokommissions (CSW) 60:e möte, som pågick 14-24 mars i New York, får kritik från Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, som ledde den svenska delegationens arbete.

I slutsatserna uppmanas FN:s medlemsländer att integrera jämställdhet i genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Vikten av att bekämpa alla former av våld mot kvinnor och flickor, att involvera män och pojkar i jämställdhetsarbetet samt kvinnors och flickors hälsa, inklusive SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter), understryks också.

– Världens länder har efter intensiva förhandlingar enats om slutsatser som uppmanar till att jämställdhet ska integreras i genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Sverige och EU har uttryckt besvikelse över att det saknas skrivningar i överenskommelsen om våld och diskriminering mot kvinnor och flickor på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Det saknas även formuleringar som tar hänsyn till att det finns olika former av familjebildning, säger Åsa Regnér i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV