Startsida - Nyheter

USA: Journalist agerade mot rasistiska sportmaskotar

Karikatyren av den vita personen hade också ett dollartecken vid huvudet, i stället för den fjäder som finns på baseballagets maskot. Ordet ”indian” var utbytt till ”kaukasoid” (caucasian) skrivet i samma typsnitt som Cleveland-loggan. Bomani Jones, som deltog i programmet Mike and Mike Show förklarade att han valt t-shirten för att ifrågasätta Cleveland Indians användandet av maskoten som går under namnet Chief Wahoo. Enligt tidningen Vox reagerade många – gissningsvis framför allt vita personer – negativt på Bomani Jonest-shirt. ”Men att bli förolämpad är själva poängen: Många vita människor inser att den här t-shirten är oacceptabel, samtidigt verkar det okej i USA att göra maskotar personer ur urbefolkningen.” skriver Vox och hänvisar till att flera lag i flera olika sporter använder just sådana rasistiska loggor eller maskotar, trots en mångårig kamp från olika organisationer som representerar urfolk i Nordamerika.

Kritiken mot Cleveland Indians för användandet av loggan och maskoten har funnits länge men har förnyats efter Bomani Jones framträdande i t-shirten. Cleveland Indians ägare Paul Dolan har också nyligen aviserat att man kommer att använda maskoten i mindre utsträckning än hittills – samtidigt sade han att man inte kommer att sluta använda maskoten som han menade är en del av lagets historia. Men, sade han för några veckor sedan:

– Vi känner empati med dem som motsätter sig den. Vi har minimerat användningen av den och kommer att fortsätta göra vad vi tycker är riktigt, sade han.



För tre år sedan publicerade The National Congress of American Indians en rapport med hård kritik mot rasistiska stereotyper inom sportsammanhang. Maskotar, loggor och namn på lag reproducerar en negativ bild som skadar ursprungsbefolkningen sade NCAI, som är den största intresseorganisationen för Nordamerikas ursprungsbefolkning, i rapporten. NCAI inledde sin kampanj mot rasistiska stereotyper inom idrotten redan 1968, och sedan dess har maskotar som ”Brown Indians” och ”Brown Squaws” tagits bort (1979), och flera namn med ordet ”indian”, ”vilde” och ”röda män” har rensats ut. Men lagnamnen och loggorna är genom sin franchise en miljardindustri och bolagen bakom dem motsätter sig ofta mer genomgripande förändringar.

Sedan flera år pågår också rättsliga tvister, bland annat gentemot laget Washington Redsk*ns. I juni 2014 kom USA:s patent- och registreringsverk i ärendet Blackhorse vs. Pro-Football Inc. i överklagandenämnden Trademark Trial and Appeal Board fram till att lagets varumärke och logotyp är nedsättande mot ursprungsbefolkningen, något som strider mot USA:s varumärkeslag Lanham Act. Lagen förbjuder att varumärken nedvärderar människor eller ger uttryck åt förakt för dem, och nämnden beslutade att Washington-laget skulle förlora sina sex varumärkesskydd. Även i Sverige finns liknande maskotar och lagnamn, som Frölunda Indians som använder sig av en stereotyp bild som ska föreställa någon ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Användandet av loggan och maskoten DO-anmäldes 2015, men anmälan lades ner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV