Startsida - Nyheter

Norska kyrkan säger ja till samkönade äktenskap

Norska kyrkan har med stor majoritet röstat för att tillåta samkönade äktenskap. 88 av 115 delegater röstade ja till att införa förändringen igenom under norska kyrkans Kirkerådet i Trondheim, rapporterar VG.

– Detta är en historisk och en glädjens dag för homosexuella, trans- och bisexuella personer, säger den nyvalda ordföranden för Kirkerådet Kristin Gunnleiksrud Raaum till tidningen efter att omröstningen gått igenom.

Norge införde en könsneutral äktenskapslagstiftning 2008 men först nu blir det alltså möjligt för hbtq-personer att gifta sig i kyrkan. Det kommer dock vara möjligt för präster som motsätter sig hbtq-vigslar att vägra utföra dem av samvetsskäl:

– Det är viktigt att det finns plats för alla röster i kyrkan, säger Kristin Gunnleiksrud Raaum.

Ledaren av Norges stiftsråd och organisationen Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, gifte sig under partnerskapslagen 2008, och omvandlade det sedan till äktenskap när den lagen kom, men fick då inte möjlighet att gifta sig i kyrkan med sin man. Han säger till VG att det är en stor dag:

– Det är stort för kyrkan att vi slutar att stänga folk ute. Det har varit förfärligt, men nu är det slut på det och det är en stor dag, säger han och fortsätter:

– Detta är en fantastisk dag för oss homosexuella som har kämpat hela livet för att bli erkända, och en stor dag för den norska kyrkan om att vi nu får detta och att vi är eniga om att vara oeniga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV