Startsida - Nyheter

Jämställd festival välkomnar Summerbursts jämställdhetssatsning

Sedan 2013 har organisationen Jämställd festival fört statistik över könsfördelningen på Summerburst festival. Andelen mansdominerade akter har dessa tre år legat på 90-94 procent, och kritik mot festivalens uppenbara brist på jämställdhet har inte bara kommit från Jämställd festival utan även från annat håll. Förra året gick till exempel musikjournalisten Per Sinding Larsen ut med ett upprop och en lista med tips på kvinnodominerade akter för Summerburst att boka.

I fredags släppte Summerburst tillsammans med ett antal sponsorer nyheten att de i år söker nya dj-stjärnor, med kravet att dessa ska vara kvinnor. I vad de kallar en rekryteringsprocess vill de uppmuntra kvinnor att skicka in bidrag till en låttävling där en vinnare utses till festivalens officiella soundtrack.

Kristina Wicksell är pressansvarig för Jämställd festival och välkomnar Summerbursts initiativ:

- Det går ju inte att i detta skede säga hur mycket en sån här satsning kommer att påverka könsfördelningen på scenen på lång sikt, men viktigast i allt förändringsarbete är att erkänna problemet och att våga påbörja en process, säger hon.

Men tilltaget har också väckt kritik.

– Jag blir provocerad och arg. Det här är menat att se ut som något positivt, rentav ett feministiskt statement. I själva verket är precis tvärtom. Summerburst skapar en tävling där kvinnor ska tävla mot varandra för att vinna priset att göra ett soundtrack till en väldigt mansdominerad festival. Det är förminskande och förnedrande, sade musikjournalisten Annah Björk till SVT:s Kulturnyheterna.

Kristina Wicksell håller med:

– Kritiken är relevant i och med att Summerburst hittills inte visat att deras line up i stort kommer ha en jämnare könsfördelning i år. Men initiativet visar på en medvetenhet och vi hoppas att det kommer skapa en förändring på lång sikt, därför är vi positiva till satsningen, säger hon till Feministiskt perspektiv.

– Nu hoppas vi att fler av de mest mansdominerade festivalerna tar efter, avslutar Kristina Wicksell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV