Startsida - Nyheter

FN redo för en kvinna på posten som generalsekreterare

Under FN:s 70 åriga historia har enbart män suttit vid den viktiga och prestigefyllda generalsekreterarposten. Nu nomineras officiellt nio kandidater för att tävla om posten, varav fyra kvinnor. Många inom FN har uttryckt att de vill se en kvinna på generalsekreterarposten, bland dem den nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-moon och hans företrädare Kofi Annan.

Formella kampanjer som She-UNited och Campaign to Elect a Woman U.N. Secretary-General framhåller att FN och världen nu behöver en kvinna vid posten.

Ytterligare fler kandidater förväntas ställa upp. Chiles president Michelle Bachelet, EU-kommissionär Kristalina Georgieva från Bulgarien och Argentinas utrikesminister Susana Malcorra, samt även Tysklands Angela Merkel nämns.

Förhandsfavoriterna är Irina Bokova och Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark.

Informella dialoger med kandidaterna startade enligt UN News Centre tisdagen den 12 april i New York. Det är första gången på 70 år som valprocessen sköts offentligt och transparent, till skillnad från tidigare hemlighetsmakeri och otydliga processer. Något som välkomnas och får stöd av många medlemstater.

Den slutliga beslutet fattas av FN:s generalförsamling på rekommendation av säkerhetsrådet. Den införda öppenheten i utnämningsprocessen ökar möjligheten för en kvinna att utses till FN:s generalsekreteraren 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV