Startsida - Nyheter

Nytt parlamentariskt läge i Sydkorea

Närmare 58 procent av de röstberättigade sydkoreanerna gick till valurnorna den 13 april. Det resulterade i att president Geun-hye Parks konservativa parti Saenuri (Saenuridang) förlorade sin position som största partiet till det liberala Minju (Deobureo Minjudang) – de två största partierna fick 122 respektive 123 platser i den lagstadgande församlingen. Det i februari grundade mittenpartiet Folkets parti (Minju Gungmindang) är nu tredje största, med 38 platser, följt av mitten-vänsterpartiet Rättvisepartiet (Minju Gungmindang) med sex platser.

Sydkoreas nationalförsamling, Kukhoe, har 300 platser varav 253 väljs i enpersonsvalkretsar och resten efter proportionell representation.

Nu finns det kvinnor på 51 av de totalt 300 platserna (17 procent). I jämförelse med resultatet från förra valet är det ingen skillnad, men sett endast till de 253 ledamöter som väljs i enmansvalkretsar har det skett en betydande ökning – från 19 till 26 kvinnor.

I och med det nyligen hållna valet har traditionen med två dominerande partier luckrats upp och ett flerpartisystem tagit plats även i parlamentet. Rättvisepartiet är det enda av de fyra största partierna som leds av en kvinna – Sang-jung Sim.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV