Startsida - Nyheter

Krav på fredssamtal i Nagorno-Karabakh

”Konflikten om den omstridda regionen Nagorno-Karabach kan leda till fullskaligt krig mellan Armenien och Azerbajdzjan om vapenexporten till regionen fortsätter och förhandlingarna mellan parterna inte tar ny form”, skriver Svenska freds i ett uttalande.

Svenska freds efterlyser, i likhet med många kvinnoorganisationer i regionen, en ny dialoggrupp ledd av en neutral och uppriktig fredsförhandlare.

– Det är olyckligt att trots avtal om eldupphör så sker regelbunden beskjutning, och det får inga konsekvenser för någon parterna, förutom för de skadade soldaterna och den förstörda marken. För att en långsiktig fred ska infinna sig måste det på sikt finnas en lösning som tillåter både armenier och azerer att bo i regionen, samtidigt som Nagorno-Karabach får behålla en autonom status. Därför är det viktigt att låta lokala armeniska och azeriska samhällsrepresentanter komma till tals i fredssamtalen.

Många kvinnogrupper i regionen litar inte på det bräckliga eldupphöret och kräver fredssamtal. De fruktar att denna pågående konflikt bromsar framsteg i fråga om kvinnors rättigheter. Några svårvunna framgångar på detta område – inklusive förändrade lagar och attityder till våld mot kvinnor, fler rättigheter för kvinnor och tillgång till stöd för kvinnor på flykt och internt fördrivna människor – kommer att hotas om konflikten fortsätter och eskalerar, menar kvinnogrupperna.

Armenian Initiative of the Women in Black, skriver i ett uttalande att de är djupt oroade över de ökade militära aktiviteterna. De uppmanar regeringen i båda länder att stoppa våld och krig innan konflikten fördjupas. Denna uppmaning stöds av kvinnor i Azarbaijan och Georgien.

I ett gemensamt uttalande uppmanar kvinnoorganisationer från båda konfliktdrabbade länderna till dialog och fred.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV