Nyheter

Bokslut över Kommunalskandalen

8 300 medlemmar har lämnat Kommunal med anledning av oegentligheterna kring fackförbundets konferensverksamhet, representation och fastighetsaffärer som Aftonbladet avslöjade för tre månader sedan. Och då har 3 200 tagit tillbaka sina anmälningar om utträde, 2 300 av dessa efter att Kommunal kontaktat 8 500 av de 11 500 medlemmar som tidigare hade anmält utträde via personligen via telefon.

Siffrorna redovisades av Kommunal vid en pressträff på torsdagen, där även det förändringsarbete som inletts presenterades, liksom revisorernas kritik mot verksamheten i förbundets handelsbolag Lyran. Revisorerna rekommenderar att ledamöter i Kommunals styrelse som haft ansvar för Lyran inte ska beviljas ansvarsfrihet vid kongressen i maj – bland dem avgående ordförande Annelie Nordström.

Revisorernas kritik mot Lyrans styrelse rör bland annat bristfällig dokumentation i stora projekt, otillräcklig ekonomisk uppföljning av både restaurangverksamhet och byggprojekt, dyra tjänsteresor med oklart syfte samt höga representationskostnader med bristfällig eller obefintlig dokumentation.

– Naturligtvis är det ett nederlag för mig personligen att inte beviljas ansvarsfrihet. Jag var för ivrig när jag valdes till förbundsordförande. Jag lade kraften på medlemsvärvning och medlemsmöten och överlät på andra att styra verksamheten i Lyran, eftersom jag inte hade någon formell, strategisk eller operativ roll i bolaget. Jag kommer alltid att ångra det. Jag har tidigare sagt förlåt från djupet av mitt hjärta – och den ursäkten står jag fast vid, säger Nordström i ett pressmeddelande.

Där konstateras samtidigt att den avgångna förbundskassören Anders Bergströms ansvarsfrihet behandlas däremot inte av Kommunals kongress. Anledningen är att han varit kongressvald till förbundsledningen, men inte haft en plats i förbundsstyrelsen.

– Detta är en annorlunda ordning som har varit tradition i Kommunal – och som med facit i hand har gett kassörsrollen makt utan ansvar. För mig som avgående ordförande för Kommunal är det väldigt viktigt att nästa ordförande får bättre förutsättningar att leda förbundet. Att det finns ett lag runt nästa ordförande som inte bara delar makten – utan även ansvaret, säger Annelie Nordström.

Nu lovar hon att lägga all sin energi fram till kongressen på att fortsätta genomföra åtgärdsplanen som beslutades om i januari. Detta innebär att restaurang Metropol Palais har stängts och Lyran HB fått en ny styrelse samt att Kommunal har antagit en ny, restriktiv alkoholpolicy och skapat en visselblåsarfunktion där anställda och förtroendevalda från och med den 15 maj ska kunna larma om missförhållanden anonymt. Visselblåsarfunktionens webblösning ligger hos en extern part och anmälningarna ska hanteras av en särskild förtroendegrupp.

– Min ambition är att skapa de allra bästa förutsättningarna för nästa ordförande att ta förändringsarbetet i hamn, säger Annelie Nordström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV