Prenumerera

Logga in

Avslöjande om fiskeindustrin tilldelas Pulitzerpriset

Deras rapportering avslöjade en rad grova övergrepp inom fiskeindustrin i Sydostasien. Konsekvensen blev att industrin tvingades till omfattande reformer och att frige omkring 2 000 människor som hölls fångna, förslavade i arbete. Nu belönas Martha Mendoza, Robin McDowell, Esther Htusan och Margie Mason med Pulitzerpriset.

Asian Correspondent uppmärksammar att Esther Htusan, journalist tillhörande kachin-minoriteten i Burma och medarbetare på Associated Press (AP), blir den första burmesiska kvinna att motta Pulitzerpriset. Hon tros också vara den första journalist från Bruma som tar emot priset, tillsammans med kollegerna Margie Mason, Robin McDowell, and Martha Mendoza.

Det var genom granskningen av de olika leden i leverantörskedjan från fiskeföretag till livsmedelsaffärer och djurmatsleverantörer i USA som de fyra AP-reportrarna lyckades avslöja allvarliga överträdelser mot arbetstagares rättigheter. Enligt AP utsatte sig reportrarna för stora risker för att kunna genomföra sitt arbete. Bland annat jagades de av företrädare för fiskeindustrin med racerbåtar och tvingades gömma sig bakom en lastbil för att komma undan väpnad lokal maffia.

Reportagen publicerades under förra året med start i mars och avslut i december. Avslöjandena ledde till att omkring 2 000 förslavade arbetare kunde sedan friges, flera av de ansvariga fängslades, fartyg värda miljontals dollar beslagtogs och ny lagstiftning som ökar transparens i livsmedelsindustrin antogs av den amerikanska kongressen.

Avgörande var att journalisterna lyckats hitta tillfångatagna arbetare och motbevisa industrins påståenden om att slaveri inte längre förekommer, samt följa leverantörskedjan för specifika varumärken och affärer, så att företagen inte längre kunde frånsäga sig ansvar. Något som inga andra lyckats med, framhöll Kathleen Carroll, chefredaktör på AP, när hon nominerade sina medarbetare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV