Startsida - Nyheter

Kanada: Skollag tar bort rasistiska loggor

Det är skolorna Port Credit Secondary School i Mississauga och Brampton’s Chinguacousy Secondary School som kommer att ändra sina idrottslags loggor och/eller namn till i höst. Port Credit Secondary School kommer att ha kvar namnet the Warriors, vilket anspelar på synen på ursprungsbefolkningen som krigare, men kommer att ta bort två gula fjädrar som pryder skolans gymnastikgolv. Dessutom kommer loggan på skolans lags matchställ att gradvis ändras. I dag utgörs loggan av ett hövdingahuvud, något som många lag på både skol- och seniornivå har haft på sina matchställ i en rad idrotter i Nordamerika.

Bill Morrison från Métis Nation of Ontario är en av flera urfolksrepresentanter som fungerat som rådgivare åt skolorna. Han förklarar det problematiska att använda fjädrar som i urfolkskulturen har en stark ceremoniell betydelse i sportsammanhang, och på golv där folk trampar på dem.

– Jag tycker att det är betydelsefulla steg av skolorna för att visa medvetenhet och uppmärksamhet på historien som runt omkring dem. Att byta loggorna och att byta namnet är från mitt perspektiv, mer passande. De tar ett riktigt beslut, säger Bill Morrison till kanadensiska tidningen The Globe and Mail.


Kampanj sedan 1960-talet

Arbetet mot rasistiska loggor och lagnamn har pågått länge. Redan i slutet av 1960-talet inledde den största intresseorganisationen för Nordamerikas ursprungsbefolkning, The National Congress of American Indians (NCAI), en kampanj mot rasistiska stereotyper. För tre år publicerade NCAI också en rapport med hård kritik mot rasistiska maskotar, loggor och namn på lag – en företeelse som de menar reproducerar en negativ bild som skadar ursprungsbefolkningen. Nyligen uppmärksammades problemet också då sportjournalisten Bomani Jones tog ställning mot användandet av rasistiska och stereotypa lagmaskotar- och loggor i USA när han deltog i ett program på tv-kanalen ESPN. Han bar då en t-shirt med en logga liknande basebollaget Cleveland Indians, där karikatyren av en urfolksperson bytts ut mot en karikatyr av en vit person.

Sedan flera år pågår också rättsliga tvister, bland annat gentemot laget Washington Redsk*ns. I juni 2014 kom USA:s patent- och registreringsverk i ärendet Blackhorse vs. Pro-Football Inc. i överklagandenämnden Trademark Trial and Appeal Board fram till att lagets varumärke och logotyp är nedsättande mot ursprungsbefolkningen, något som strider mot USA:s varumärkeslag Lanham Act. Lagen förbjuder att varumärken nedvärderar människor eller ger uttryck åt förakt för dem, och nämnden beslutade att Washington-laget skulle förlora sina sex varumärkesskydd. Även i Sverige finns liknande maskotar och lagnamn, som Frölunda Indians som använder sig av en stereotyp bild som ska föreställa någon ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Användandet av loggan och maskoten DO-anmäldes 2015, men anmälan lades ner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV