Startsida - Nyheter

Öppet brev till Stefan Löfven från muslimska kvinnor

Flera muslimska kvinnoorganisationer och muslimska kvinnoaktivister har skrivit ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven där de bland annat kräver ”ett tydliggörande om huruvida muslimska kvinnor är välkomna att engagera sig i svensk politik”. Bakgrunden är den senaste tidens diskussioner, som har kretsat kring tidigare bostadsminister Mehmet Kaplans avgång – sedan det visat sig att han deltagit i samma middag som ordförande för Grå vargarna i Sverige, samt haft många kontakter med den islamistiska organisationen Milli Görus och representanter för APK i Turkiet – och den stora debatt som väcktes kring avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khans val att inte hälsa genom att ta i hand med kvinnor.

Brevet problematiserar läget för svenska muslimska kvinnor. De skriver bland annat: ”Att vara en praktiserande svensk muslimsk kvinna är i dag något som kräver stort mod, och en stark tilltro till att det demokratiska systemet skall fungera. För att kunna utöva sin religionsfrihet utan att ständigt behöva försvara sig, bli påhoppad eller misstänkliggjord är vi i behov av en regering som lever upp till religionsfriheten och internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna.”

De muslimska aktivister och organisationsrepresentanter som skrivit under det öppna brevet upplever att det hat de möter på grund av sin religionsutövning har övergått i ”en uttalad ordning som utesluter svenska troende muslimer från politiskt deltagande.” Detta inte minst efter Löfvens uttalande i riksdagen om att handskakning ska vara en självklarhet i Sverige.

Nu kräver de ett tydliggörande från statsministern. Bakom det öppna brevet står företrädare för organisationer som Muslimska kvinnoföreningen, Hayat kvinnorörelse, Pantrarna i Göteborg, Voice of Hijabis, @svartmuslimskkvinna, Sveriges unga muslimer och Muslimska mänskliga rättighetskommittén samt en rad enskilda muslimska kvinnoaktivister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV