Startsida - Nyheter

Taiwans nya president har mycket att bevisa

Efter åtta år med Nationalistpartiet vid makten vann Demokratiska framstegspartiet egen majoritet i parlamentet samtidigt som dess tidigare partiledare, Ing-wen Tsai, vann presidentposten och fler kvinnor än någonsin tidigare valdes in i parlamentet – antingen som representanter för sitt parti eller genom personval. När Ing-wen Tsai kandiderade i presidentvalet 2012 lovade hon att det skulle finnas kvinnor på minst en tredjedel av alla beslutsfattande poster – på lokal som nationell nivå. Det löftet upprepade Ing-wen Tsai inte i 2016 års valrörelse. I dag finns det kvinnor på 43 av 113 platser (38,1 procent) i parlamentet men endast fyra kvinnor (10 procent) i regeringen. Senast det fanns så få kvinnor i den taiwanesiska regeringen var 1997.

Den nya regeringen har hånats och, av fler än feministiska aktivister, kallats Klubben för gamla män. Feminister frågar sig vilken skillnad dessa kommer att göra och har med tanke på regeringens sammansättning svårt att se att Ing-wen Tsais presidentskap kommer att leda till någon mer progressiv förändring. En del har förlorat förtroendet för Tsai och menar att hon nu har mycket att bevisa.


Kinas inflytande

Bland utmaningarna finns även relationen till Folkrepubliken Kina. Den politiska ledningen i Kina har låtit meddela (om inte direkt så indirekt genom den statliga nyhetsbyrån Xinhua) att Ing-wen Tsai i sitt tal vid tillträdandet av presidentämbetet behöver bekräfta ländernas relation genom att inkludera ”ett land, två system”. Ing-wen Tsai har å sin sida låtit meddela att hon vill upprätthålla en fredlig relation med Kina, men även att hon ”kommer att följa folkets vilja, stå fast vid de demokratiska principerna och skydda det taiwanesiska folkets rätt att välja”.

Folkets vilja går inte att ta miste på: Den förra regeringens allt starkare band till och utvidgade ekonomiska samarbete med Kina ledde till att Demokratiska framstegspartiet vann både egen majoritet i parlamentet och presidentposten, och häromdagen gick flera oppositionspolitiker och välkända akademiker ut med en appell i vilken de uppmanar till en konstitutionell reform som ”lösgör Taiwan från ett land, två system-bojorna och stärker normaliseringen av nationen”.

Bland de av regeringen prioriterade frågorna finns att inrätta en instans som ska se över de avtal som har upprättats med Folkrepubliken Kina – landets största handelspartner, att utöka ekonomiskt samarbete med andra länder i Sydostasien i syfte att minska Taiwans beroende av Kina, att stärka den allmänna hälso- och sjukvården, som till stor del är privat, för dyr för de flesta och av låg kvalitet, samt att se över lagen om allmän hälso- och sjukvård för äldre.


Åldrande befolkning

Enligt Taiwans statistiska centralbyrå var 12 procent av landets befolkning över 65 år 2014, och andelen kommer att vara 14 procent 2018. Taiwan har den tredje snabbast åldrande befolkningen i världen, jämsides med Japan och efter Singapore och Sydkorea. I maj 2015 röstade parlamentet igenom ett lagförslag om allmän hälso- och sjukvård för äldre. Lagen om långsiktiga hälso- och sjukvårdstjänster och -försäkringar. Den nytillträdda regeringen vill inrätta ett nationellt center för forskning om åldrande och hälsa och, enligt Demokratiska framstegspartiets presstalesperson, finansiera den allmänna hälso- och sjukvården för äldre med höjda arvs- och gåvoskatter.

Därtill har den i dag tillträdande presidenten sagt att hon vill stänga de tre statligt ägda kärnkraftverken innan 2025, uppmanat miljörörelsen att tala om vad de saknar i regeringens miljöpolitik och tagit ställning för samkönade äktenskap.

Taiwans gröna parti är skeptiskt. Yen-wen Peng, feminist och en av partiets grundare, hänvisar till opinionsundersökningar gjorda 2015 som visar att mer än 60 procent av den taiwanesiska befolkningen är för en avveckling av kärnkraften och menar att planerna på att lägga ner kärnkraftverken är en del av en global trend. Enligt Yen-wen Peng har det statliga bolaget Tai Power dominerat Taiwans energipolitik mycket länge och avsiktligt hållit tillbaka utveckling av förnybar energi. Med andra ord kommer regeringen med Ing-wen Tsai i spetsen att behöva omorganisera Tai Power och omgående lägga om sin energipolitik för att hon ska kunna hålla sitt ord. 

Uppvaknandestiftelsen, Feministiska akademikers förening och andra civila organisationer har – efter att ha skapat opinion som har lett till att fler kvinnor än någonsin tidigare har valts in i parlamentet och besvikelsen med den mansdominerande regeringen – låtit meddela att de kommer att följa presidentens och regeringens arbete noggrant. De vill försäkra sig om att Ing-wen Tsai driver igenom en legalisering av samkönade äktenskap och att Demokratiska framstegspartiet förverkligar sin politiska plattform i fråga om allmän hälso- och sjukvård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV