Startsida - Nyheter

Lisa Edwinsson första kvinnan som ordförande för SSF

Den prisbelönta sportjournalisten Lisa Edwinsson valdes till ny ordförande för Svenska sportjournalistförbundet (SSF) under förbundets årsmöte på tisdagskvällen. Förbundet grundades 1949 har aldrig tidigare haft någon kvinna på ordförandeposten. Hon säger att hon vill leda förbundet in i en ny tid.

– Jag vill att SSF ska bli en självklar diskussionspartner för klubbar och förbund, när det gäller vår arbetsmiljö och säkerhet på arenorna, säger hon på förbundets hemsida och fortsätter:

– Samtidigt ser jag gärna att SSF tar mer plats i debatten och bidrar till att höja sportjournalistikens anseende. Sportjournalistik i dag handlar om så mycket mer än siffror och tabeller. Det vill jag gärna lyfta fram.

Lisa Edwinsson efterträder Mats Taxén som har varit ordförande sedan 2010.

SSF utsåg DN-journalisten Lisa Edwinsson till årets sportjournalist 2013 – hon blev den andra kvinnan att någonsin tilldelas priset på 27 år. Detta bland annat för en initierad granskning av elitgymnastikens villkor där hon kunde avslöja maktmissbruk bland vissa ledare och unga som mådde dåligt, något som under en period ledde till att Riksidrottsförbundet (RF) drog in elitstödet för gymnastiken.

I samband med att hon tilldelades priset kommenterade hon bland annat den bristande könsbalansen inom sportjournalistiken:

– Att vara kvinna i sportjournalistiken innebär fortfarande att man är i minoritet, men vi blir fler och fler. Det känns roligt att det märks också i de här sammanhangen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV