Startsida - Nyheter

#delapådet: Ny kampanj för jämställt föräldraskap

Genom kampanjen #delapådet hoppas länsstyrelsen i Jönköpings län kunna sprida kunskap om föräldraledighet. Josefin Andersson, sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Jönköpings län, vill skapa en diskussion om vilka normer som påverkar föräldraskapet och har tagit hjälp av Sara Johnsson, Emma Hedbjörk och Emina Serbic, studerande vid Jönköpings universitet.

Tillsammans har de tagit fram tryckta affischer med texter som ”Ska du redan börja jobba? Är det verkligen bra för barnet?... fick ingen pappa någonsin höra”. Länsstyrelsen hoppas att dessa tillsammans med inlägg i sociala medier under hashtag #delapådet samt webben www.delapådet.se ska väcka uppmärksamhet kring frågan om delat föräldraansvar.

– Utgångspunkten för kampanjen är den nationella jämställdhetspolitiken och delmålet ”En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet”. Utöver det obetalda hem- och omsorgsarbetet berör ett jämställt föräldraskap också frågor om ekonomi och makt. I Jönköpings län tar mammor ut 77 procent av alla uttagna föräldradagar medan pappor tar ut 23 procent. Föräldraledigheten är givetvis inte allt – men det är en viktig början, säger Josefin Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV