Startsida - Nyheter

Musik- och kulturskolors villkor lyfts i kommunrankning

Ragunda, Svenljunga, Hällefors, Jokkmokk och Härjedalen, i nämnd ordning, är Sveriges bästa musik- och kulturskolekommuner enligt Lärarförbundets sedan åtta år årligen återkommande rankning. Det är tredje året i rad som Ragunda kommun i Jämtland toppar listan.

– Jag vill skicka ett stort grattis till Ragunda för att de ännu en gång hamnat högst upp bland Sveriges musik- och kulturskolekommuner. Det är uppenbart att Ragunda satsar på sin kultur för unga. Att få möjlighet att i tidig ålder lära sig skapa, spela instrument, sjunga i kör eller spela teater är både utvecklande och roligt, och den kulturform som man fastnar för som barn kan också bli ett livslångt givande fritidsintresse eller till och med ett yrkesval i livet. Här lägger Ragunda en god grund för sina unga medborgare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Tre faktorer spelar roll för bedömningen; hur mycket resurser kommunen satsar på musik- och kulturskolan räknat i kronor per invånare i åldern 7-15 år, medelavgiften som tas ut av eleverna och andelen elever som deltar i kommunens verksamhet. Statistiken samlas in via Kulturskolerådet och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Avgifterna för att delta i musik- och kulturskola varierar kraftigt från kommun till kommun och det finns ett antal kommuner som erbjuder avgiftsfri musik- och kulturskola. Sju kommuner erbjuder ännu ingen musik- eller kulturskoleverksamhet alls till sina unga invånare.

Mer om rankningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV