Prenumerera

Logga in

Arbetsmarknad, pensioner och asylrätt diskuterades i Gladsax

I helgen möttes Feministiskt initiativs så kallade skuggriksdagsgrupp i Gladsax i Skåne. Arbetsmarknad, pensioner och asylrätt var några av de frågor som lyftes i arbetet inför kongressen 2017 – och valrörelsen 2018. Feministiskt perspektiv har talat med Gudrun Schyman.

I helgen som gick möttes Feministiskt initiativs så kallade skuggriksdagsgrupp i Gladsax i närheten av Simrishamn i Skåne. På dagordningen stod bland annat arbetsmarknadsfrågor och lönebildning, samt frågor kring flykt, migration och integration. Särskilt inbjudna gäster från Kommunal, Föreningen för ensamkommande barn, FARR och Arenagruppen fanns också på plats.

– Vi politikutvecklar med sikte på kongressen 2017 där vi lägger fast den politik som ska utgöra stommen i den kommande valrörelsen. Redan nu ser vi att de centrala delarna kommer att handla om arbetsmarknad och arbetstid, löner och pensioner, säger Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

Många Fi-medlemmar har numera erfarenheter från kommunpolitiskt arbete. Kommunerna är stora arbetsgivare så löne- och avtalsfrågor är en central del i det kommunpolitiska arbete som utförs:

– Vi konstaterade att många av de punkter som Kommunals kongress antog i sitt jämställdhetspolitiska program ligger helt i linje med Fi:s politik, Vi håller just på med att ta fram en rapport om just pensionssystemet som vi ska presentera i Almedalen.

Asylrätten central

– Att försvara asylrätten är en annan central fråga och kommer regeringens förslag på inskränkningar att röstas igenom den 21 juni fortsätter ett hårt opinionsarbete för att de föreslagna tre år som de nya reglerna ska gälla blir så korta som möjligt, säger Gudrun Schyman till Feministiskt perspektiv.

Gudrun Schyman börjar få kalendern fulltecknad och planerar nu en mellanvalsturné som inleds nästa vecka och fortsätter under hela hösten.

– Varje län ska jag ha besökt innan kongressen i mars 2017. Jag varvar med turné i Europa. Förrförra veckan var jag i Warszawa, Gdansk, Barcelona och Madrid. Har tre liknande turnéer under hösten. De flesta EU-medlemsländerna ska få besök.

Politisk frustration

Feminismen lyser med sin frånvaro i den politiska debatten och i stora medier just nu, men ur ett aktivistiskt perspektiv ser det annorlunda ut. Gudrun Schyman beskriver en stor politisk frustration och ett växande intresse för Fi:

– Intresset ökar stadigt. Vi har fullt på alla möten vi ordnar och efterfrågan på homepartyn är stor. Publiken är mer blandad nu, i jämförelse med valrörelsen, både när det gäller ålder och kön. Många bär i dag på en stor frustration över sakernas tillstånd. Den politiska kollapsen, både på nationell och på EU- nivå, gör att många vill höra andra argument och vara del i ett samtal om en framtid som tar mänskliga rättigheter på allvar. Det gäller naturligtvis det kommande riksdagsbeslutet om att kraftigt strypa asylrätten, beslutet om värdlandsavtalet och ropen på Nato-medlemskap, krigshetsen och militariseringen av säkerhetspolitiken, som fullständigt nonchalerar kvinnors säkerhet, men det gäller också försämringarna inom LSS och de ökande bristerna inom äldreomsorgen. För att bara ta några exempel.

– Feminismen växer i dag underifrån, i Sverige och i världen, med en inkluderande och systemkritisk analys som de traditionella ”ismerna” inte omfattar. Feminismen tillför nya synsätt och utvecklar debatten på ett sätt som stärker mänskliga rättigheter, själva kärnan i demokratin, och många uppfattar det med rätta som ett konstruktivt sätt att bjuda nationalismen motstånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV