Startsida - Nyheter

DO-beslut ger alla lika rätt att bada med bara bröst

I tillsynsbeslut som är vägledande för hela landet har Diskrimineringsombudsmannen (DO) kommit fram till att badhus inte får hindra människor från att bada med bara bröst, oavsett kön. Det innebär att badhus som har olika regler beroende på kön, eller där personal säger åt eller portar barbröstade personer att ta på sig överdel, kommer att riskera kritik från DO.

Beslutet gäller anmälan från en person som definierar sig själv som intergender, men som badhuspersonal uppfattade som kvinna. Hen gick med bar överkropp på ett badhus i Stockholm och avvisades efter att ha vägrat ta på sig överdel, på uppmaning av personalen som uppfattade personen som kvinna.

Enligt DO:s beslut har kommunen därigenom gjort sig skyldig till diskriminering, och redan under pågående tillsyn tog kommunen bort kravet för personer som ”är eller uppfattas som kvinnor” att klä sig på överkroppen från sina ”trivselregler”.

Detta välkomnas av Per Holfve, utredare vid DO. Han säger till TT att samhällets syn på könsfrågor genom ändrade regler kommer att påverkas i en mer inkluderande riktning.

Det finns badchefer som är skeptiska och menar att beslutet kan provocera konservativa krafter, medan andra inte har något emot beslutet. En av dem är Mats Ivarsson, badchef i Gävle kommun, som citeras av Sveriges radio.

– En gång hade vi en kvinna här som simmade med bar överkropp. Vare sig badgäster eller personal stördes av det. Visst finns risk att det leder till sexuella trakasserier. Men det kan ju kvinnor utsättas för även om de har klädd överdel, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV