Nyheter

Therese Gunnarsson: ”Det är mitt livs största match”

För ett par år sedan började världsmästaren i kickboxning Therese Gunnarsson fokusera mer på thaiboxningen, nu ska hon återigen kickboxas. Det innebär mer fokus på fotarbetet, lite kortare clinch, inga armbågar och det är heller inte tillåtet att greppa benen. Men med färre tekniker till hands är det också färre tekniker att skydda sig emot.

Fotarbetet och snabbheten kommer att bli viktigt eftersom hon möter en motståndare som är svårare än någon annan hon tidigare mött. Therese Gunnarsson beskriver Anissa Meksens teknik som lite av en blandning av thai- och kickboxning.

– Hon kör båda, som jag. Hon har bra fotarbete, bra boxning, mycket bra tekniker och hon är rapp. Hon har också slagstyrka, och hon har slagit ut många på knockouter. Hon är väldigt duktig, säger hon när vi hörs en vecka innan den stora matchen går av stapeln i Monaco.


”Svåraste motståndaren”

Det är första gången på fyra år som hon får titeln utmanad, och därmed chans att försvara titeln. I amatörkickboxning arrangeras VM vartannat år. För proffs gäller andra regler. Utmanare får anmäla sitt intresse, men sedan måste hon vara tillräckligt meriterad för inte vem som helst får utmana. Dessutom, berättar Therese Gunnarsson, så får utmanaren själv stå för arrangemanget kring galan och det kräver väldigt mycket jobb. Hon vet, eftersom hon själv stod för det arbetet när hon tog sin titel i Helsingborg för fyra år sedan.

– Det är mycket jobb, och kostsamt. Men det var en promotor i Monaco som ville ha matchen så de hörde av sig till mig.


Är det samma sak för herrar inom kickboxning, att de får fixa allt själva?

– Till viss del. Men de har det lättare, som med allt annat, de promotar varandra, det finns fler manliga promoters än kvinnliga, sedan måste man ha lite tur med att det ska finnas någon som vill göra allt jobb det är att få det till stånd.

Varför är det här ditt livs match?

– Därför att min motståndare är den svåraste och tuffaste jag mött i hela min karriär, hon är jätteduktig, hon har gått 95 matcher vunnit 92, och omkring 30 på knockout. Hon har utsetts till bästa stående kvinnliga fightern i sin viktklass.

Skulle Therese Gunnarsson stå som segrare efter fredagens match blir hon historisk, den första svensken att försvara sin WAKO PRO-titel, hittills är hon och Caroline Ek de enda svenskarna som någonsin tagit titeln. Caroline Ek tog sin Wako Pro-titel 2009 och kom nyligen på en andraplats i SVT:s populära program Mästarnas mästare. Hon sade tidigare i år i en intervju att det är det mest krävande som finns att gå en titelmatch och det är så viktigt att få alla bitar att falla på plats. Therese Gunnarsson håller med:

– Ja det är ju det. Jag känner att har jag en bra dag på alla plan fysiskt och mentalt har jag en chans. Allt måste stämma, det är väldigt krävande.


Noggranna förberedelser

Matchen består av fem ronder à tre minuter, det vill säga sammanlagt femton minuter effektiv tid, och det är en lång match i kampsportsvärlden.

– Jag har förberett mig noggrant, på alla plan, mentalt, fysiskt, tekniskt och taktiskt. Jag hade inte kunnat förbereda mig bättre, jag har inte kört ut mig, och har tagit hjälp av olika personer som stöttar mig i de olika bitarna och har åkt runt och sparrat. Nu ska det bara stämma på fredag och får jag ut det jag kan, och gör mitt bästa så är jag nöjd oavsett resultatet. Det är det som känns bra med matchen – hur det än går har jag med mig mycket av uppladdningen, det har fått mig att skärpa upp ytterligare lite.

Caroline Ek sade också i intervjun att en av Therese Gunnarsson upprepade gånger visat att ”hon är gjord för att fightas” och att hon har ”en kondition som en häst”. Dessutom, sade Ek, har hon en viktig styrka i att hon är så bra på att läsa sina motståndare.

– Det är jag nog på ett omedvetet plan. Jag tänker inte så mycket strategi, men min kropp är bra på att hitta luckorna när jag är i matchen. Det är viktigt i en sådan här match att komma förbi hennes guard och hennes försvar, att få in mina tekniker, men inte riskera för mycket för då riskerar jag att ligga på mattan själv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV