Startsida - Nyheter

Eurogames Helsinki med fokus på jämlikhet och mångfald

På onsdag drar Eurogames Helsinki igång, med tävlingar inom 14 olika idrotter för hbtq-personer. Badminton, bowling, innebandy, golf, fotboll och simning är några av sporterna som det kommer att tävlas i. Arrangörerna tror att uppemot 2 000 deltagare från olika länder kommer att delta, arrangörerna tror att många deltagare kommer från Ryssland och de baltiska länderna på grund av dess närhet till Helsingfors.

Förutom idrottstävlingar bjuder Eurogames också på diskussion, Eurogames Conference. Temat för i år är jämlikhet och mångfald inom sporten och på fredag kommer flera seminarier hållas som diskuterar genus och sexuella minoriteters villkor i amatöridrott- och ungas idrottande. Seminarierna hålls på konstmuséet Kiasma i Helsingfors och är gratis. Öppningsanförande hålls av Sanni Grahn-Laasonen, Finlands kultur- och utbildningsminister och Ulrike Lunacek, andre vice talman för Europaparlamentet.

En paneldiskussion kommer att fokusera på hbtqi-inkludering för barn och unga inom sporten. Panelen består av Anni Rannikko, forskare på University of Eastern Finland, Marja Kokkonen, forkare på University of Jyväskylä, Bennie Wardi, ordförande för Finnish Student Sports Federation samt Armin Kellomäki som är en ung hbtqi-atlet. Dagen avslutas med en genomgång av goda exempel på hur man kan jobba med inkludering i idrottsföreningar.

Eurogames avslutas på söndag och på lördag arrangeras ett Pride-lopp för välgörenhet. Loppet är öppet för alla, och distansen är antingen en mil eller en halvmil.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV