Startsida - Nyheter

#almedalen16: Små steg mot jämställda löner

Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det innebär konkret att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor gällande ekonomisk självständighet livet ut.

Vartannat år ger Statistiska centralbyråns (SCB) ut fickboken På tal om kvinnor och män, som följer jämställdhetsutvecklingen genom ett antal indikatorer. På måndagen presenterades jämställdhetsstatistiken för 2016 i Almedalen.

Sett till hela arbetsmarknaden har kvinnor, när alla löner är uppräknade till heltid, 87 procent av mäns lön. Det förklarar en del av löneskillnaden mellan könen. Mer deltid bland kvinnorna ger även skillnader i inkomst, vilket leder till betydligt lägre pensioner.

Kvinnor har fortfarande lägre lön, inkomst och pensioner än männen, säger Lena Bernhardtz från SCB, som på plats i Almedalen presenterade den nya jämställdhetsstatistiken vid SCB:s seminarium Jämställdhet – mål och verklighet.

Vilken är den största skillnaden mellan kvinnor och mäns lön, inkomst och pension jämfört med förra utgåvan av På tal om kvinnor och män?

– När det gäller löner har skillnaden minskat med 1 procentenhet sedan förra boken. Likaså gällande skillnaderna i inkomst och skillnaden i pension. När arbetslivet är över kan kvinnor i genomsnitt kvittera ut 67 procent av mäns pension, de yngre något mer och de äldre något mindre. Kvinnor har 81 procent av mäns inkomst, att jämföra med 80 procent för två år sedan.


Fanns där några överraskande siffror bland den senaste jämställdhetsstatistiken?

– Jag blev inte överraskad av något. De förändringar som sker, sker långsamt. Boken kommer ju var annat år och då har det inte hänt så mycket sedan sist. I den förra boken gjorde vi jämförelser bakåt, i vissa fall hela 30 år. Då kan man se att det sker saker, till exempel att kvinnors deltidsarbete har minskat och männens ökat något.


Kan du se någon annan förändring eller våga dig på att trendspana lite?

– Jag gör inga prognoser. Saker kan ju hända plötsligt, till exempel om politiken ändras. Men helt klart är att statistiken är viktig för att kunna göra en bra analys av hur det ser ut. Könsuppdelad statistik är viktig för att få hela bilden tydlig. Kön räcker inte alltid utan måste även kompletteras med andra variabler, till exempel ålder, utbildningsnivå eller födelseland. Vi har olika förutsättningar och villkor. Detta måste belysas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV