Startsida - Nyheter

Könsdiskriminering i Kanadas Indian Act utmanas av feminist

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter (MR-kommittén) bör avbryta sitt pågående förfarande av ett feministiskt klagomål. Det menar Kanadas federala regering. Klagomålet gäller Indian Act, det 140 år gamla lagpaket som reglerar rättigheter och skyldigheter för Kanadas urfolk.

Målsäganden Sharon McIvor menar att den könsdiskriminering som ingår i Indian Act strider mot FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. Hundratusentals urfolkskvinnor och deras ättlingar förvägras juridisk indianstatus för att deras far- och/eller morfäder inte finns med i Kanadas federala urfolksregister. Farmoderns, mormoderns och moderns status påverkar inte en persons rätt att registreras som tillhörande urfolket och få de traktaträttigheter som ingår i statusen.

I ett pressmeddelande anger organisationerna Native Women’s Association of Canada och Feminist Alliance for International Action att regeringen Trudeau III har uppmanat MR-kommittén att lägga ned McIvors ärende. Enligt regeringens motivering är frågan redan föremål för utredning som en del av ”en större pågående process” angående relationerna mellan urfolksreservat och resten av federationen. Sharon McIvor anmanar Kanada att dra tillbaka sin begäran samt offentligt åta sig att ta bort all könsdiskriminering ur Indian Act snarast möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV