Startsida - Nyheter

Amerikansk fotboll: Historisk final på Stadion på lördag

2014 var Arlanda Jets senast i final, då mot Stockholm Mean Machines på Behrn arena i Örebro, en final laget förlorade med 6-38. Förra årets final mötte Stockholm Mean Machines Örebro Black Knights. Nu får båda lagen en möjlighet att äntligen få sitt efterlängtade SM-guld när finalen spelas på Stadion i Stockholm klockan 14.30. Tidigare år har slutspel hållits i början av hösten, men i år kör Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff)med en rak serie, det vill säga slutspelet följer direkt på seriespelet. Detta för att undvika det långa sommaruppehållet innan de avgörande matcherna spelas. Inför SM-finalen anordnade Saff på torsdagen en presskonferens där spelare och tränare från Örebro Black Knights och Arlanda Jets liksom representanter för Saff deltog. Charlotta Gredenborn, spelande lagledare, Bea Lundstorp och Märta Nilsson var där för Örebro Black Knights. Laget har sex raka segrar i ryggen och är obesegrade hittills denna säsong.

– Vi har en stabil stab, vi har lyckats jättebra med rekryteringen i år, och vi har steppat upp under off-season otroligt bra, många har gjort ett otroligt bra jobb på gymmet till exempel. Vi är väl förberedda, svarade Charlotta Gredenborn på frågan varför det har gått så bra Hon fortsatte med att förklara vad hon är mest nöjd med av lagets prestation hittills:

– Sammanhållningen, att vi är fokuserade, att vi gör vårt jobb och att vi gör det till hundra procent varenda träning, varenda spel.


Örebro Black Knights i vitt och svart i finalen mot Stockholm Mean Machines 2015.


Bea Lundstorp spelar sitt fjärde år, men är ny för säsongen på positionen som quarterback. Hon förklarade att det är mäktigt att spela på en arena som Stadion och att det är mycket sammanhållningen i laget som fört dem dit de är:

– Vi har haft väldigt roligt på plan, vi har verkligen spelat ihop oss.


”Vill inte åka hem med silver”

Märta Nilsson, som både spelar och assisterar Charlotte Gredenborn som lagledare, sade att en av Bea Lundstorps stora styrkor är hennes lugn:

– Hon säger det hon ska säga och lugnar de spelare som kanske är lite osäkra på det de ska göra, hon gormar inte och blir sur, hon bara laddar om och kör igen.

Och om Örebro Black Knights chanser på att äntligen ta hem det eftertraktade guldet svarade hon:

– Vi är fruktansvärt sugna på revansch från förra året – vi vill inte åka hem med silver i år igen. Vi har förberett oss otroligt noggrant, vi har staben i ryggen som fått fram det bästa av våra spelare, jag tror att det kan vara något sådant som avgör.

– Men det är tajt, Arlanda var vår tajtaste match och det kommer bli en stenhård match igen, men vi kommer att bara spela fotboll igen som vi gjort under säsongen, säger Märta Nilsson.


Arlanda Jets inför finalen mot Stockholm Mean Machines 2014.


Silver. Nu vill de ha en ädlare valör på medaljen.


På plats fanns också två spelare från Arlanda Jets, samt lagets tränare Ville Korhonen. Båda spelarna, Linn Stridsman och Hedvig Palocci är nya för säsongen i laget – och i sporten. Hedvig Palocci firar hundra dagar med amerikansk fotboll och Linn Stridsman förklarade att hon i julas såg dokumentären om landslaget i amerikansk fotboll och därefter sökte upp Arlanda Jets för att provträna och fastnade genast. Båda har idrottat tidigare, Hedvig Palocci har spelat basket, och Linn Stridsman har spelat fotboll och handboll. De är inte heller ensamma om att vara nya i laget, denna säsong har Arlanda Jets haft hela 17 rookies.

– Vi har superbra coacher, vi har superbra sammanhållning, och eftersom vi har så många rookies så har några äldre spelare verkligen steppat upp och tagit sitt kaptensansvar och visar allt hur man gör. Alla krigar för varandra, säger Hedvig Palocci.

På frågan om vad Ville Korhonen fruktar inför finalen svarade han:

– Inget. Men de är jätteduktiga, de har bra springspel, bra offensive line, men vi har bästa defense i serien. Jag tror att det blir en jättebra match.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV