Prenumerera

Logga in

#almedalen16: Lönegap bland grafiker sluts inte automatiskt

Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, GS, hade under måndagen i Almedalen ett seminarium på temat ”Tjejerna mot killarna, har kvinnor och män samma makt?” Från GS berättade Julius Petzäll Mendonca om deras rapport om löneskillnader som kom 2014.

Den visade inte helt överraskande att kvinnor jobbar mer deltid och är mer lågavlönade än män inom GS verksamhetsområde. Kvinnorna har även ofta högre utbildning, men inte högre lön.
Slutsatsen är att det landar i en värdediskriminering vad gäller kvinnor. I panelen satt Madeleine Engman, avtalssekreterare för GS, Eva Glückman, förhandlingschef för Grafiska företagen, samt Patrik Björck, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Moderator var Håkan A Bengtsson, vd Arenagruppen.

Enligt Madeleine Engman genomförs lönekartläggningar för sällan. GS undersökning visar att bara ett av fem företag följde lagen.

– Vi befinner oss i en gammal struktur där kvinnors arbete värderas lägre och kvinnors arbete behöver. Efter en lönekartläggning på ett företag visade det sig att skillnaderna mellan män och kvinnor med samma kompetens kunde vara så mycket som 3 000 kronor. Det rättades till sedan, men inget sker per automatik.

Patrik Björck pratar om att vara självkritisk och att arbetarrörelsen kom in sent i jämställdhetsarbetet.

– Det är viktigt att förändra det. Både facken och arbetsgivarna har ett viktigt ansvar där. Vi har hög förvärvsfrekvens i Sverige, men på jämställdhetsskalan har det gått tillbaka de senaste tio åren. Det ska gå att förena arbetsliv och familj och hitta en strategi för det. För att nå dit måste politiska inslag finnas. Arbete kring föräldraförsäkringen går inte att komma runt.

Eva Glückman håller med om att det är tragiskt med löneskillnader, men tycker inte att lönekartläggning gör någon skillnad i längden.

– Kvinnor måste söka jobben med mer ansvar och ta för sig mer. Ansvar ska också synas i lönen, men det viktiga är att förändra attityder och normer i stort. Det bör inte ske genom lagstiftning, så som uppdelad föräldraförsäkring.

Madeleine Engman valdes i maj 2016 på GS kongress till vice förbundsordförande. Det är den första kvinna någonsin att blir vald till den positionen inom GS. Efter panelsamtalet säger Engman att hon först var tveksam till nomineringen, men resonerade sedan så här:
– Jag är minst lika förberedd som alla gubbar, skillnaden är att jag inte går runt och säger att jag kan precis allt. Egentligen är det väl ingen som är emot jämställdhet, men problemet är att ingen vill flytta på sig och vi kan inte utöka antalet platser. Min företrädare gick i pension och då öppnades den här möjligheten för mig, men det hade inte känts seriöst om inte GS hade valt en kvinna nu.

Hon är medveten om att arbetet för en mer jämställda löner kommer att ta tid och att det är viktigt att inte bara samtala om lönegapet utan också göra något åt det.
– I första hand måste de som förhandlar löner lära sig diskrimineringslagstiftningen och utbildas i jämställdhet. Det är ute på arbetsplatserna som kunskaperna också måste finnas. När det gäller lönekartläggningar måste vi hantera dem och inte bara lägga på hyllan. Sen behöver kvinnor ta mer plats, men det är ett problem att män har för bra självförtroende och är helt orädda.
Faktaruta: GS-facket bildades 2009 då Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket slogs ihop. Grafiska har sin grund i Typografiska Föreningen som bildades 1846 och kan därmed räknas som det första fackförbundet som bildades i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV