Startsida - Nyheter

Ny fas av polisvåld mot svarta i USA

Den 6 juli sköts 32-årige Philando Castile ihjäl i sin egen bil. Han dödades av en polisman när bilen stoppades vid poliskontroll på grund av en trasig baklykta i delstaten Minnesota. I bilen satt även flickvännen Diamond Reynolds och hennes fyra åriga dotter. Philando Castile hade inget brottsligt förflutet, enligt polisuppgifter.

Diamond Reynolds filmade efterspelet medan Castiles nedskjutna kropp lutade mot henne i bilen och hennes dotters röst från baksättet hördes:

– Det är okej, jag är här med dig.

Polisen som sköt Castile hotade att skjuta Diamond Reynolds medan hon spelade in händelsen.

– Jag sade till honom att inte leta efter det…, sade polisen med pistolen mot henne.

– Du sade till honom att ta fram sin id, Sir, och sitt körkort, svarade Reynolds lugnt.

Filmen sändes direkt via Facebook. Reynolds förklarade under inspelningen att Castile upplyste polisen att han hade ett licensierat vapen i bilen. Sedan gjorde han som polisen begärde och sträckte sig för att hämta fram sitt körkort. Men han sköts av polismannen med fyra kulor utan varning.

Filminspelningen hann ses av miljoner tills den togs bort av Facebook och polismyndigheter.

Några dagar innan hade en annan svart man skjutits ihjäl i Lousiana. Alton Sterling sköts ihjäl av polis när han sålde CD-skivor i en parkeringsplats utanför en närbutik. Han försörjde sig på det viset i flera år och brukade stå på platsen. Händelsen spelades in av butiksägaren som kände Sterling, butiksägaren försökte informera polisen att Sterling var ofarlig och inte hade begått något fel.


Protester och polismord

Dessa två händelser som ägde rum inom loppet av några dagar väckte åter stora protester i USA, och även i Kanada och Storbritannien i solidaritet med kampanjen #BlackLivesMatter (BLM). Under en stor protestdemonstration i Dallas den 7 juli utbröt skottlossning och prickskyttar öppnade eld mot poliser på plats. Det sköts fem polismän till döds och sju skadades.

Den dödade gärningsmannen, Dallasbon Micah Johnson, tjänstgjorde i Afghanistan fram till 2015. Han beskrivs som psykiskt sjuk och därför avvisad och svartlistad av svarta organisationer enligt Ken Moore från Collective Black People’s Movement (CBPM). People’s New Black Panthers Party har sagt att Johnson sympatiserade med partiet men inget mer. Enligt Dallas-polisen uppgav Johnson innan han dog att han inte var aktiv i någon särskild grupp och agerade på egen hand. Enligt uppgifter från polisen ska han ha sagt att han ville döda vita poliser efter de två senaste dödsfallen där polisen dödat två svarta män i samband med ingripanden.

BLM som i övrigt förespråkar fredliga metoder och ickevåld, fördömde attacken och betonade att rörelsens mål är att bekämpa våld och inte eskalera det. Alicia Carza, en av BLM:s grundare, sade till NBC att rörelsen har aldrig någonsin uppmanat till polismord. Däremot har BLM krävt rättvisa och transparent granskning av polisbrutaliteten mot svarta och mot det system som betraktar hela den befolkningen som kriminella. Detta, sade Carza, leder till att polisen behandlar alla svarta som kriminella.

– Vi är inte mot polisen. Vi är emot att vårt folk dödas av polisen på gator, betonade Carza.

Under de senaste dagarna med allt fler protestaktioner runt om i USA ökar massgripanden av demonstranter och aktivister. ”Polisen har gripit hundratals runt om i USA”, rapporterade Channel 4 News på måndagen.

Trots att endast två procent av USA:s befolkning består av afroamerikanska män mellan 15 och 34 år, utgjorde mer än 15 procent av alla dödsfall 2015 av dödligt våld av polisen mot denna grupp. Risken är fem gånger högre för dessa män ur denna grupp att falla offer för dödligt polisvåld än för vita män i samma ålder, enligt en undersökning som brittiska The Guardian genomförde 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV