Startsida - Nyheter

#almedalen16: Gammalt och nytt abortmotstånd i fokus

I Polen kommer nu ett mycket restriktivt lagförslag som innebär ytterligare inskränkningar i aborträtten att tas upp i parlamentet, förmodligen någon gång efter sommaren. Risken är överhängande att förslaget som från början är ett medborgarförslag från nätverket Stop Aborcij kommer att gå igenom. Katolska kyrkan har varit pådrivande och regeringspartiet Lag och Rättvisa är positiva och har numera egen majoritet i parlamentet.

Kristina Ljungros berättade att det ändå finns ett stort motstånd – i juni anordnades en protestdemonstration som var stor, med polska mått mätt, med ett par tusen deltagare. Också i april ordnades protester. Om lagen antas finns bland de som jobbar med sexuella och reproduktiva rättigheter en stor rädsla för att det ska bli en form av spridningseffekt där omkringliggande länder tar efter.

Abortmotståndet i Europa kan sägas utgöras av två olika typer, som ibland, men inte alltid möts. Det menade Mats Wingborg i seminariet under onsdagsförmiddagen. Han beskrev de två grupperna som de ”traditionella” och de ”nya” abortmotståndarna. De ”traditionella” är de som, med utgångspunkt i religiösa, ofta katolska, värderingar, framförallt betonar att embryot är en människa direkt efter befruktningen och att det är en kränkning av mänskligt liv att göra abort. De ”nya” betonar å sin sida mest vikten av att göra nationen stark genom att många barn föds. Att göra abort blir då ett brott mot nationen och rasen. Denna typ av retorik fanns också redan i det nazistiska Tyskland, men lever kvar i högerextrema och högerpopulistiska partiers politik.


Skäl för vaksamhet

I Europa finns ett antal partier av detta slag, som driver olika varianter av abortmotståndspolitik. Bland andra Jobbik i Ungern, Gyllene gryning i Grekland och Sannfinländarna vill ha ett totalförbud, medan till exempel Front National i Frankrike, Dansk Folkeparti och Alternativ för Tyskland vill ha en restriktiv politik, men inte totalförbud. Lag och Rättvisa förenar de två typerna av abortmotstånd och det är också ett katolskt parti.

– Ju mer nationalism, desto hårdare abortpolitik, påpekade Wingborg, som också påminde om att Bevara Sverige Svenskt, som Sverigedemokraterna sedan växte ur, hade ett krav på totalt abortförbud.

Aborträtten står stark i Sverige, menade Wingborg, men det finns ändå anledning att vara vaksam också här, situationen kan förändras. Här finns ett organiserat abortmotstånd som skulle kunna delas in i tre olika grupper: Sverigedemokraternas representanter och anhängare, grupperingar som till exempel Ja till livet och Kristna värdepartiet, och sedan ett mer amerikanskt abortmotstånd som tagit sig hit, med representanter som Människorätt för ofödda. De använder sig av andra slags metoder, som till exempel att köra runt med bilar med blodiga bilder som sägs visa aborterade foster.

Både Kristina Ljungros och Kristina Gemzell Danielsson pekade också på en särskild form av organiserat abortmotstånd som börjat etablera sig i Sverige. Istället för att visa upp blodiga bilder har dessa abortmotståndare börjat använda sig av rättssystemet. Med strategisk processföring som metod drivs rätten att använda sig av ”samvetsklausul” för anställda inom vården, som menar att det är emot deras inre övertygelse att ge abortvård.

– Det är en vägran att utföra sina arbetsuppgifter, det ska inte omformuleras som att det handlar om samvete, sade Kristina Gemzell Danielsson.


Organisering mot aborträtt

Tidigare under Almedalsveckan hade en representant för just denna typ av abortmotstånd deltagit i ett seminarium om religionsfrihet. I en diskussion som annars handlat om handlade om fall med amerikanska bagare som vägrat sälja bröllopstårtor till samkönade par, ”kränkthet” som folksjukdom och problem med att ställa krav på trossamfund för att de ska få bidrag, dök också det välkända barnmorskemålet upp. 2014 förlorade barnmorskan Ellinor Grimmark i tingsrätten i Jönköping i ett mål som sades handla om hennes rätt att arbeta som barnmorska utan att utföra aborter. Det var inte diskriminering ansåg tingsrätten. Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström deltog i panelen i Almedalen och menade såklart att domen från tingsrätten var ”märklig”.

I de flesta mediers rapportering om fallet Ellinor Grimmark har organisationen bakom henne varit osynlig, hon har framställts som den ensamma barnmorskan med en kristen övertygelse. Men Ruth Nordström leder Scandinavian Human Rights Lawyers, en sammanslutning av kristna jurister. Hon har också varit involverad i Ja till Livet och i Livets Ord och har kontakter med konservativa amerikanska jurister med samma mål och arbetsmetod. Målet Ellinor Grimmark handlar helt enkelt inte i fösta hand om att hon ska få jobba som barnmorska, utan om att inskränka aborträtten med de metoder som står till buds. Det kan bli allvarligt på sikt.

– Så fort den fria aborten inskränks eller blir otillgänglig i praktiken så dör kvinnor. Det gäller även om det finns tillgång till högkvalificerad vård, det är inte tillräckligt för att rädda liv när gravida har försökt avsluta graviditeten på egen hand, sa Kristina Gemzell Danielsson på RFSU:s seminarium.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV