Startsida - Nyheter

Protest mot en flickas brutala död i Kabul

Kvinno- och människorättsaktivister genomför sedan måndag en sitt-strejk i Kabul. Allt fler ansluter sig till protesten som kräver rättvisa efter vad som tros vara ett brutalt mord på en 14-årig flicka. Aktivisterna kritiserar regeringen för att inte använda den lag som finns som är tänkt att hindra våldet som drabbar kvinnorna i landet.

Zahra är namnet som afghanska medier har gett den 14-åriga flickan som dog på sjukhuset på grund av brännskador. Det är oklart om hennes mans familj satte eld på henne eller om hon begick självmord på grund av den långvariga misshandel som hon utsattes för enligt hennes föräldrar.

Zahra var dessutom gravid i fjärde månaden enligt uppgifter från kvinnorättsaktivister. Zahras far som anslöt sig till sit-in-strejken hävdar att byledarna och den mäktiga familjen tvingade honom att gifta bort sin dotter till deras 17-åriga son. Hela familjen misshandlade flickan enligt fadern. Fadern har sagt till afghanska medier att han har polisanmält fallet men att ingen lyssnade på honom. Ordförande i Mänskliga rättigheternas organisation i Kabul har sagt till BBC/Afghanistan att en anledning till det utbredda våldet mot kvinnor och flickor är att myndigheter, polisen och rättsväsendet inte tar itu med problemet. Enligt honom släpps de förövare som grips utan straff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV