Startsida - Nyheter

Malmöbor manifesterade under parollen Black Lives Matter

Black Lives Matter-rörelsen startade som en protest i USA, efter att ett flertal svarta människor skjutits till döds av polisen. I dag arrangeras ytterligare en demonstration i Köpenhamn och nästa vecka kommer det att vara en manifestation i Stockholm. Under samlingen lästes det poesi och hölls tal. En av de som talade på manifestationen var Josefin Jallow från Ung vänster;

- Sandra Bland när hon missade att blinka när hon bytte fil. Tre dagar senare hittades hon död i en poliscell. Eric Garner, när han sålde cigaretter utanför en matbutik. Han blev sedan gripen och kvävd till döds. Freddie Gray, när han tog ögonkontakt med en polis och uppfattades hotfull. Han dog sedan i skador han fått i samband med gripandet. Vi är här i dag för att visa solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen och alla svarta som utsätts för förtryck, avhumanisering, våld och afrofobi. Vi ser rubrik efter rubrik om rasistiska mord på våra svarta syskon, och det är nu inte längre en överraskning när vi får reda på att någon har fallit offer för det rasistiska våldet.

Afrosvenskarnas forum för rättvisa hade arrangerat manifestationen i Malmö, i samarbete med BLM-rörelsen i USA. Det kommer även att vara en manifestation i Stockholm nästa vecka. Bland annat krävde Afrosvenskarnas riksförbund ”samhällskontroll av polisen, resurser för utbildning, hälsovård, och samhällets behov i stället för häkten, fängelser, gränsövervakning och militariseringen av våldsam polis” som en del i att stoppa polisens rasism.

Men Josefin Jallow berörde också det strukturella våldet mot svarta människor i Sverige:

- För oss afrosvenskar har det alltid varit uppenbart hur det svenska samhället genomsyras av rasismen. Hur vi ständigt osynliggörs och exotifieras i media och i skolan. Hur vi diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden, och hur det görs nidbilder av våra kroppar. Vårt hår är inte vårt utan till för allmänheten att känna på. Vår hudfärg är inte vår utan till för media att retuschera. Världen är inte vår förrän den är fri från rasism.

Under kvällen hade nazister cirkulerat kring Möllan, och bland annat skrivit rasistiska saker under Black Lives Matter-målningen på den lagliga väggen vid rondellen. Det rasistiska budskapet var dock övermålat redan samma kväll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV