Startsida - Nyheter

#Pride2016: Valet i USA viktigt för hbtq-frågors ställning

Hans Linde (V) ansåg att Republikanerna antog den mest homofobiska plattformen någonsin, samtidigt som Demokraterna antog den mest progressiva. Detta ser Linde som tecken på en tydlig politisk polarisering i USA.

- Republikanernas strategi i detta val handlar inte om att vinna över mittenväljare eller Demokraternas väljare, utan att mobilisera egna kärnväljare att gå till valurna, det handlar om att mobilisera konservativa kristna högeramerikaner genom frågor som rör abort, trans och hbtq.

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg menade att detta val är det mest polariserade valet i USA någonsin.

– Kandidaterna är långt ifrån varandra och det gäller inte bara i hbtq-frågan.


Inåtvänd politik

Sofia Arkelsten (M) menade att det i och för sig är bra att frågorna är synliga. Däremot det aggressiva politiska klimatet, att kandidaterna slåss mot varandra upplever Arkelsten inte som positivt, något som leder till att partierna vänder sig inåt:

– Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj är rättsbaserad och hon är tydlig om sin policy, men inte Republikernas Donald Trump. Han driver en obehaglig kampanj, och har en obehaglig plattform när det gäller hbtq-personer och muslimer. Republikanerna driver till skillnad från Demokraterna en negativ och arg kampanj.

För att bli en kraftpresident och kunna genomföra allt Clinton lovar är hon beroende av kongressens sammanställning, hur senaten kommer att se ut, och framförallt guvernörerna i delstaterna är avgörande för människors vardag, ansåg Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande RFSL. Detta höll journalisten Ginna Lindberg med om och betonade att balansen i kongressen är avgörande för att Clintons löften ska kunna genomföras. Men det är även enormt viktigt hur det ser ut i delstaterna samt högsta domstolen.

Hans Linde tyckte att de växande sociala rörelserna och den tydliga mobiliseringen som bedrivs av alliansen mellan hbtq- och kvinnorörelsen tillsammans med Black Lives Matter kan vara en samhällskraft som pushar Clinton att ta ytterligare progressiva steg.


Internationell påverkan

I fråga om hur valet av president i USA påverkar hbtq-frågan och sexualpolitiken globalt sade Kolsjö att med Clinton kommer USA:s stöd för den globala hbtq-rörelsen att kunna fortsätta.

– Från RFSL:s synvinkel kommer, med Clinton, vårt gemensamma regnbågsprojekt med vår systerorganisation i USA, som finansieras av USAID och Sida, att fortsätta. Vi driver ett projekt som utbildar hbtq-ledare runt om i världen.

Dessutom nämnde Kolsjö möjligheten att hålla Pride inne i amerikanska ambassader i de länder där det inte går att fira Pride.

– Om Trump vinner kommer ambassaderna kanske inte öppna upp sina avskärmade trygga områden för hbtq-personer att fira Pride.

Linde menade att i Hillary Clintons tacktal på konventet nämndes hbtq-frågor i en liten bisats, vilket Linde tolkar som en nedtoning av hbtq-frågan som Clinton lyfte under tidigare skedde av sin kampanj.

– I det politiska nuläget väljer hon andra frågor, jag är lite bekymrad om hon prioriterar bort dessa frågor i fortsättningen, för mittenväljarnas röster.

Paneldeltagarna nämnde också att med Trump som president kommer maktbalansen i FN påverkas negativt när det gäller frågor om preventivmedel och progressiv sexualpolitik, till de progressiva allianserna nackdel.


Ohelig allians

Ginna Lindberg ansåg att en av de stora farorna, om Trump väljs till president, kommer att handla om synen på muslimer. Olika grupper ställs mot varandra, inte bara olika religioner utan även också människor med olika sexuella identiteter.

– Vi såg tendenserna redan efter Orlando-dådet och hur hbtq-frågan politiserades och användes som politisk fotboll. Både Clinton och Trump försökte att företräda gruppen som egentligen inte är en politiskt enhetlig grupp.

Globalt menade Ginna Lindberg att Clinton har en tydlig utrikespolitisk agenda men Trump är ett oskrivet blad.

– Vi har sett Clinton som utrikesminister och vet var hon står. Det är oerhört svårt att veta vad Trump har för utrikespolitisk agenda, många frågetecken när det gäller synen på Mellanöstern och muslimer.

– Trumps syn på utrikespolitik skapar en osäker värld, USA existerar inte bara för sig, vi befinner oss i en rörlig omvärld, pågående maktskiften och komplicerade konflikter, tillade Arkelsten.

– Trump använder sig av en annan kommunikation till skillnad från Clinton vilket påverkar de stora internationella frågorna.

I detta sammanhang menade Hans Linde att Trump ingår en ohelig allians med Rysslands Vladimir Putin när det gäller de traditionella och konservativa familjevärderingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV