Startsida - Nyheter

Amerika: Genusnätverk för journalister bildat

Det var det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv (RIPVG) i Argentina som sammankallade mötet, där journalister från Argentina, Brasilien, Colombia, Peru, Paraguay, Chile med flera länder, lanserade det nya regionala nätverket.

Sonia Santoro, medlem i nätverket, skriver om mötet i argentinska dagstidningen Página 12 och citerar Liliana Hendel, en av initiativtagarna: ”Om journalistiken kan avsätta och tillsätta regeringar, måste den ha makt att göra livet bättre för kvinnor i världen.”

Flera inlägg från de olika samtalen som hölls under mötet refereras i tidningsartikeln. Fabiana Tuñez, ordförande för Argentinas kvinnoråd, talade bland annat om vikten av regionalt samarbete, och betydelsen av nätverkets bildande:

”Vi behöver utbyta erfarenheter och kunskaper utifrån en folklig feminism. Att journalister enas mot patriarkatet och machismon är nödvändigt.”

Cynthia Ottaviano, ordförande för den argentinska etermedienämnden (motsvarigheten till svenska Granskningsnämnden för radio och tv) sedan dess bildande 2012, en myndighet vars oberoende utmanas av den nyvalde presidenten Mauricio Macri. Ottaviano betonade vikten av att bygga en jämlik, icke-sexistisk kommunikation i en kontext med starkt motstånd.

”På kommunikationsområdet är det största gisslet i Latinamerika mediekoncentrationen utifrån klassförtryck, sexism och en merkantilistisk logik som kränker rättigheter varje dag.”

Fabiola Calvo, från det colombianska journalistnätverket, talade om fredsavtalet och att det krävs mer än ett avtal för att få slut på våldet. Rachel Moreno berättade om läget i Brasilien, där en av den nya regeringens första åtgärder var att krympa kvinnodepartementet och utse en aborträttsmotståndare till chef. Hon betonade vikten av en kommunikation som bidrar till att bevara redan uppnådda rättigheter.

Ur Perus perspektiv berättade Silvia Quevedo, om den starka mobiliseringen av en protest mot mäns våld som äger rum den 13 augusti, inspirerad av argentinska #niunamenos. Zuliana Láinez, generalsekreterare för Perus journalistförbund, berättade om de allt mer otrygga anställningarna, särskilt för kvinnor inom journalistiken. I Peru är 70 procent av journalisterna kvinnor, och redaktionerna starkt kvinnodominerade, medan motsatsen råder på beslutsfattande positioner, liksom ett betydande lönegap mellan kvinnor och män.

Under mötet talades också om de utbredda sexuella trakasserierna, både på redaktionerna och i sociala medier, där kvinnors journalistik inte står i fokus för attackerna utan deras privatliv.

Att synliggöra kvinnor i medierna, med feminism som drivkraft och röd tråd, kommer att vara det nybildade nätverkets fokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV