Startsida - Nyheter

#Rio2016: Medias bevakning av kvinnors framgång kritiseras

När amerikanska Corey Cogdell tog brons i sportskytte var det inte hennes namn som stod i fokus när tidningen Chicago Tribune rapporterade om hennes bedrift. Tidningen valde på Twitter att under en bild av Cogdell ha rubriken: ”Frun till en Bear-linjespelare vinner bronsmedalj i dag i Rio.” Rapporteringen spreds snabbt och mötte stor kritik, rapporterar Vox. En person, Soledad O'Brien, twittrade ”Åh Gud, Chicago Trib. Hon har ett namn. Och hon är olympier. Och det är inte 'fru till Bears linjespelare'”, skriver hon.

Vox berättar också om ett annat uppmärksammat fall där den ungerska simmaren Katinka Hosszu som i lördags tog världsrekord på 400 meter. Tv-kanalen NBC:s kommentator Dan Hicks tillskrev framgången till Hosszus man och tränare som han sade var den som låg bakom hennes framgång. Även det här rönte stor kritik på sociala medier. Vox skriver att visserligen kan det finnas skäl för att berätta om Shane Tusup, Hosszus man och tränare som har varit viktig men skriver tidningen: ”Men det är en stor skillnad mellan att 'har hjälpt henne till framgång' och 'ligger bakom hennes framgång'. Vad Tusups träning än har inneburit för henne, så var det till syvende och sist Hosszu som var den som i bassängen gjorde jobbet för att bryta rekordet”.

Även i Sverige har ett fall rönt stor kritik. Det var när cyklisten Emma Johansson på söndagen lyckades ta ett silver. Dagens nyheters krönikör Nils Palmgren valde att beskriva den genomsnittligt långa Emma Johansson som liten och att hennes medalj såg stor och ”nästan enorm ut” på henne, formuleringar som bland annat Politism kritiserat. DN valde senare att ändra i texten och ta bort formuleringen som bland annat löd: ”I gula shorts och gul tröja ser Emma Johansson liten ut, men på sin cykel ute på banan har hon visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV