Startsida - Nyheter

Reaktioner på Shekarabis uttalande om tiggeriförbud

I en artikel i Dagens nyheter meddelade civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen överväger att införa ett förbud mot tiggeri. Shekarabi anser att Sverige ska ta del av ”erfarenheterna från andra länder” och utesluter inte ”lokala tiggeriförbud”. Danmark och Norge har redan förbjudit tiggeri, i Norge är förbuden lokala.

Frågan verkar dock inte vara förankrad hos regeringspartnern Miljöpartiet. Till Expressen säger riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP) att regeringen inte kommer att lägga fram något förslag som innebär ett förbud för tiggare. Hittills har Miljöpartiet meddelat att de inte kommer att ställa upp bakom Shekarabis uttalande.

”Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp”, meddelar Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé välkomnade, bland annat i TV4, att Socialdemokraterna ”äntligen har vaknat upp” i frågan om tiggeriförbud i Sverige.

I en ledare skriver Susanne Sjöstedt i Allehanda med rubrik ”Tiggeriförbud? Sossarna borde skämmas!”:

– En socialdemokratisk regering som angriper de allra lägsta i samhället är inte min socialdemokratiska regering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV