Nyheter

Akut krismöte om personlig assistans

Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och ungdomar (RBU) larmar om pågående försämring rörande tillgång till personlig assistans.

I dag har RBU sänt en begäran om ett akut krismöte om tillämpningen av reglerna för personlig assistans. Begäran har sänts till ansvarig minister Åsa Regnér, Försäkringskassans generaldirektör och ordförande i riksdagens socialutskott.

Det senaste exemplet på den utveckling som RBU pekar på är berättelsen om fyraåriga Selma (Aftonbladet den 20 augusti) som i dag har rätt till personlig assistans med 66,57 timmar per vecka. Enligt Försäkringskassans nya bedömning och beslut uppgår hennes grundläggande behov till endast 5 timmar och 51 minuter per vecka, vilket betyder att hon inte får någon personlig assistans alls från Försäkringskassan.

– Det beslut som Selma och hennes familj nu har fått Försäkringskassan är en väldigt tydlig beskrivning av hur absurd situationen har blivit, men tyvärr är beslutet långt ifrån unikt. Vi ser ingen annan utväg än att begära ett akut krismöte med ministern, Försäkringskassans generaldirektör och socialutskottets ordförande, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV