Startsida - Nyheter

Tina Morad, rosa hjältar och Raoul Wallenberg-priset

I lördags, den 27 augusti, tog Tina Morad emot Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete i Refugees Welcome Stockholm. Enligt juryns motivering för att hon ”i Raoul Wallenbergs anda visat att varje människa kan göra skillnad” och genom sitt arbete för att ”mobilisera, utbilda och engagera människor skapar meningsfulla möten mellan nyanlända och etablerade ungdomar”.

Juryordförande Olle Wästberg säger i ett uttalande att:

– Tina Morad fortsätter, nu när flyktingpolitiken blivit restriktiv, att arbeta med asylrätt och människors trauman. Hon bildar opinion, utbildar och sprider kunskap. Organisationen går vidare och bjuder in unga flyktingar som fått stanna i Sverige till idrott, dans och umgänge med svenska ungdomar. Genom praktiska åtgärder, uppoffrande arbete och förmåga att organisera för medmänsklighet arbetar Tina Morad i Raoul Wallenbergs anda.

Vid sidan av prissumman på 100 000 kronor får Tina Morad en miniatyr av den bronsportfölj som konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz skapat och som är en del av minnesmärken över Raoul Wallenberg utanför FN i New York och Utrikesdepartementet i Stockholm.

En rörd och tacksam Tina Morad skriver på sin Facebook om erkännandet av Refugees Welcome Stockholms insatser, om förebilder och samarbeten och upprinnelsen till allt.

”Och till alla våra rosa hjältar; det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva ert engagemang! Ni har visat Sverige och världen innebörden av medmänsklighet och solidaritet. Ni har oftast kämpat i motvind och för det finns ingen cred i världen som räcker – ändå gav ni inte upp. Många av er lämnade arbete, familj och fritid för att spendera dagar, nätter och helger för att hjälpa andra och det har inspirerat människor långt bortom Sveriges gränser. Ni har all min kärlek och respekt för det här är ert pris!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV