Prenumerera

Logga in

Fredsavtal i Colombia öppnar vägar till demokrati

Kulmen av nära fyra års förhandlingar mellan styrkor som bekämpat varandra i fem decennier är nådd. Fredsavtalet som undertecknas i Colombia i dag innebär att vapnen tystnar och politiken ges en chans att lösa kvarstående konflikter, men sänder också viktiga signaler till omvärlden, menar en rad representanter för Feministiskt initiativ: ”Går det att sätta stopp på en av världens äldsta väpnade konflikter så kan en även göra det med andra”.

Nu är det klart att parterna, FARC-EP och Colombias regering, i dag undertecknar ett fredsavtal inför internationella vittnen, bland annat Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Därmed kulminerar nästan fyra års förhandlingar mellan styrkor som har kämpat mot varandra i ca 52 år i Colombia.

Trots sina naturrikedomar är Colombia ett av världens mest ojämlika länder, det tredje efter Haiti och Honduras på hela kontinenten. 0,06 procent av alla jordägare äger 53,5 procent av jorden och 9 200 personer av landets 49 miljoner invånare äger 65 procent av alla bankbesparingar.

Så många år har gått och så många generationer av colombianer har upplevt hur konflikten, som har sin grund i social ojämlikhet, blev våldsam utifrån den patriarkala logiken att våld kan lösa problem. Mer än 250 000 döda, 45 000 försvunna, hundra tusentals i exil och 6,9 miljoner interna flyktingar är resultat av den beväpnade konflikten.

Världen välkomnar att fredsprocessen har kommit så långt och att offren för det långa kriget kom till tals under förhandlingarna. Nu får även folket komma till tals. Den 2 oktober kommer en folkomröstning att äga rum. En folkomröstning som ger Colombias invånare en chans att godkänna fredsavtalet.

Bullret från vapen i kriget mellan FARC-EP och Colombias regering kommer inte att höras mer. Dock är det viktigt att poängtera att undertecknandet av ett fredsavtal inte per automatik betyder att konflikterna är lösta, men det skapar förutsättningar för att ge politiken en chans. Vi hoppas att den möjligheten används till fullo för att få bort de djupa sociala klyftorna och exkluderingen av stora samhällsgrupper.

Mänskliga rättigheter är ett område där Colombia behöver stöd av det internationella samfundet. Enligt organisationen We Are Defenders dödades 51 människorättsförsvarare under januari-september 2016 i Colombia. Mänskliga rättighetsorganisationer rapporterar hur våldet mot kvinnor och flickor ökar. Enligt Amnesty International hotas människorättsförsvarare som kämpar för rättvisa i rättsfall som rör sexuellt våld och kvinnliga aktivister hotas med sexuellt våld.

Även Colombias urfolk har drabbats hårt av våldet, bland annat genom att ha blivit fråntagna sin mark. Har urfolket gjort motstånd så har de blivit mördade. Det internationella samfundet förväntar sig att den colombianska staten ser till att sätta stopp för de paramilitära grupperna och därmed garantera livet för människorättsförsvarare och andra aktivister.

Det är viktigt att lärdomarna av processen sprids. Dag Halvor Nylander, representant för den norska regeringen och som agerade som en garant mellan parterna, påpekade att det som gjorde dessa förhandlingar unika var att offren, kvinnor samt urfolk deltog direkt vid förhandlingsbordet och satt i centrum för en lösning. Det är en viktig del som bör användas som referenspunkt när det gäller konfliktlösningar i andra delar av världen.

Nu är det dags att återta fredsförhandlingarna med den andra stora gerillarörelsen, ELN. Vi välkomnar att vapen helt och hållet försvinner ifrån det politiska landskapet i Colombia. Vi anser att det är avgörande för den demokratiska utvecklingen av kvinnoorganisationer och andra folkrörelser. Går det att sätta stopp på en av världens äldsta väpnade konflikter så kan en även göra det med andra.


Alejandra Lozano,

styrelseledamot Feministiskt initiativ

Jaime Gomez,

utrikespolitisk talesperson för Feministisk initiativ

Katerin Mendez,

socialpolitisk talesperson för Feministisk initiativ

Carmen Blanco Valer
,

urfolkspolitisk talesperson för Feministisk initiativ

Dionisio Camacho,

medlem i Feministiskt initiativ

Blanca-Lilia Lozano,

ordförande Feministiskt initiativ Höör

Myriam Gomez Lattes,

kommunpolitisk sammankallande Feministiskt initiativ Malmö

Soledad Quintana
,

medlem i Feministiskt initiativ Uppsala

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV