Prenumerera

Logga in

Basket: Krav att förbudet mot slöja ska slopas

Kritiken mot Internationella basketbollsförbundets (Fiba) stadgar som förbjuder huvudbonader under matcher på seniornivå växer. Förbudet drabbar muslimska kvinnor som bär slöja som till exempel svenska Noha Berhan som inte får spela i helgens premiär i Basketettan. Och internationellt har basketspelarna Indira Kaljo och Asma Elbadawi initierat upprop med krav att Fiba ska ändra stadgarna.

På grund av Fibas regelverk får Noha Berhan, som spelar basket i Huddinge, inte spela basket på seniornivå med sin slöja, hijab. Svenska basketbollsförbundet (SBBF) följer Fibas regelverk som förbjuder spelare från att bära huvudbonader, håraccessoarer och smycken på grund av skaderisken. Detta innebär att slöjor, turbaner och kalotter är förbjudna både internationellt och i Sverige. I våras lyckades Noha Berhan och hennes klubb få dispens så att hon kunde delta i kvalspelet till Basketettan, men när det nu är dags för premiär i helgen för Basketettan får hon inte vara med.

– Det känns trist, verkligen. Jag får ju spela i U19 men inte i Basketettan. Det låter så dumt, säger Noha Berhan till SVT.

– Om man inte får ha slöja på grund av en skaderisk, varför får jag spela match överhuvudtaget? Om det verkligen är anledningen. Jag tycker det är jättesjukt.

I våras när Noha Berhans fall uppmärksammades första gången var hennes tränare Jonas Morin mycket kritisk till förbudet och han sade till Feministiskt perspektiv att han tror att det är på väg att hävas. Någon gång i höst kommer Fiba diskutera huruvida förbudet ska ändras.

– Vi har spelare från olika kulturer och nationaliteter, jag skulle bli förvånad om man inte ändrade regelverket, och jag tror att det är på väg, sade han då.

Upprop med krav på förändring

Förbudet drabbar inte bara spelare i Sverige. Upprop har startats på nätet för att samla in underskrifter med krav på att Fiba ändrar stadgarna. I Storbritannien har basketspelaren- och tränaren Asma Elbadawi tillsammans med basketspelare från andra länder dragit igång ett upprop som har samlat in över än 130 000 underskrifter. Uppropet ska snart lämnas in till Fibas ordförande Horacio Muratore.

Stadgarna är inte riktade mot religiösa symboler men det drabbar framför allt muslimska kvinnor som bär hijab, män som bär turban eller judiska män som bär kippa, och det har också drabbat kvinnor ur ursprungsbefolkningsgrupper. Tidigare i år tvingades Lady Eagles basketlag i Arizona, USA, som tillhör ursprungsfolket Diné, att ta ner sin traditionella håruppsättning tsiyéél i samband med en match. Domaren menade att uppsättningen kunde utgöra en skaderisk. Många andra lag genomförde efter det solidaritetsprotester och tillsynsmyndigheten i delstaten bad om ursäkt och klargjorde att Dinéspelarna har rätt att bära tsiyéél under matcher.

Bakom uppropet till Fiba står också flera andra basketspelare, bland andra bosnisk-amerikanska Indira Kaljo. Hon skriver på uppropssidan: ”Den här idrotten har varit min passion sedan jag var nio år, och jag vill fortsätta spela som proffs. Olyckligtvis nog för mig och många andra tillåts vi inte det på grund av vår tro. Jag bär hijab men Internationella basketbollsförbundet (Fiba) förbjuder huvudbonader under tävlingar.”

För två år sedan införde Fiba en provperiod om två år där lättnader i förbudet gjordes möjligt men det gällde bara vissa matcher och de nationella förbunden har varit tvungna att ansöka om dispens från Fiba för spelare i slöja. Nu i september har de två årens testperiod gått och under hösten ska alltså Fiba diskutera huruvida man ska ändra paragraf 4.4.2 i stadgarna. Flera andra idrotter har redan ändrat på sitt regelverk för att tillåta variationer i klädsel och matchställ, bland annat volleyboll och fotboll där det sedan några år går att spela i hijab efter att man konstaterat att det inte utgör någon skaderisk.

En annan basketspelare som mobiliserar för att få Fiba att ändra stadgarna är Bilqis Abdul-Qaadir, USA, som skriver i tidningen Time att Fiba måste sluta straffa folk som hindrar vissa från att delta om de menar det de skriver i sin verksamhetsbeskrivning – att förbundet vill att basket ska föra människor samman. Hon skriver: ”Tvinga inte några av oss att välja mellan vår tro och vår sport. Ibland vill jag bara sluta, men jag har insett att den här kampen inte bara handlar om mig längre. Det finns så många basketspelare i hijab i världen som delar samma mål som jag gör.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV