Prenumerera

Logga in

Labourpolitikern som utredde sexköpslag avgår efter sexköp

Den brittiska labourpolitikern Keith Vaz har avgått som ordförande i parlamentets inrikesutskott efter att ha blivit avslöjad som sexköpare. De senaste månaderna har Vaz lett utskottets arbete med sexköpslagar.

Männen Keith Vaz har köpt sexuell tillgång till är unga och från Östeuropa. I sms-interaktioner med två prostituerade begärde Vaz att de skulle medta poppers, potenshöjande berusningsmedel, samt en tredje prostituerad yngling till en träff med honom. När den ena av männen föreslog en rumänsk bekant svarade Vaz ”Någon måste rida in honom i natt”. Den före detta Europaministern sms:ade även att om männen kunde förmedla ännu fler prostituerade östeuropéer till honom så skulle han betala 50 pund per kropp.

När Sunday Mirror avslöjade allt detta sade Vaz först att tidningen hade betalat de unga männen för att lura in honom i en fälla och att han hade ”hänvisat de här anklagelserna till min advokat”. Strax därpå kom Vaz med ett officiellt uttalande, vari han uppgav sig vara ”genuint ledsen över att den senaste tidens händelser gör det omöjligt” för inrikesutskottet att fortsätta sitt arbete utan störningar under hans ledning.

I juli i år kom inrikesutskottet (som består av åtta män och tre kvinnor) ut med en delårsrapport, som avråder från införande av den nordiska modellen och i stället rekommenderar legalisering av koppleri och uppraggning av prostituerade på offentlig plats, ”kerb crawling”.

Uppslutning kring rätten att köpa sex

Labourledaren Jeremy Corbyn har sagt att när parlamentsledamöter som lagstiftar om sexköp själva idkar sexköp så är det en privatsak. Simon Danczuk, labourledamot för Rochdale, har understrukit att Vaz inte har brutit mot någon lag genom att köpa sex. Just det faktum att sexköp är lagligt är ett återkommande argument för att låta Vaz leda inrikesutskottets arbete kring huruvida sexköp ska förbli lagligt eller inte.

Londons före detta borgmästare Ken Livingstone har kommenterat att politiker har rätt att köpa sex eftersom journalister köpte sex på 1970-talet. Den välkända advokaten och gayaktivisten Peter Tatchell har sagt att parlamentsledamöters sexköp inte har något allmänintresse samt att sexköpare har lika stor rätt att lagstifta om sexköp som alkoholkonsumenter har att lagstifta om alkohol. Nämnas bör att inrikesutskottet även bereder lagförslag om narkotika och att Keith Vaz tidigare har sagt att poppers bör förbjudas.

Ynglingarna som röjde Vaz för media har lämnat Storbritannien av rädsla för repressalier. I en intervju med Sunday Mirror tillbakavisar de rykten om att de skulle ha drogat Vaz. De uttrycker även medömkan för hans fru och två barn.

— Ingen vill göra det här, sälja sin kropp. Det är en skam, folk gör bara det här när de måste, när de inte har något val och inte kan få jobb eller pengar, kommenterar den ena av männen.

Sitter kvar i parlamentet

Sexköpsskandalen har återaktualiserat handlingar Vaz begick för 25 år sedan. 1991 låg hallicken Nigel Philpot-Jones 1 396 pund efter med hyra för lägenhetsbordellen han drev i Vaz valkrets i Leicester. För att rädda bordellen från vräkning ringde Vaz vid ett flertal tillfällen upp chefen för områdets bostadsförmedling och skrek hotfullt åt honom och hans sekreterare. Vaz skickade även kommunfullmäktigeledamöter flera brev, vari han påstod att uteblivna bostadsbidrag till Philpot-Jones skulle räcka för den obetalda hyran. Polis utreder nu om Vaz kan åtalas för myndighetsmissbruk och personlig försumlighet.

2015 rekommenderade inrikesutskottet, under Vaz ledning, att misstänkta våldtäktsmän skulle ges samma rätt till anonymitet som målsägande har.
Keith Vaz tänker inte avgå som parlamentsledamot. Han sitter kvar i underhusets säkerhetsråd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV