Prenumerera

Logga in

Johanna Säfsten hjälper folk att hoppa fallskärm

När Johanna Säfsten var fyra år såg hon en bild på en fallskärmshoppare i en tidning. Sedan visste hon – det skulle hon också göra. 22 år senare har hon gjort 1 900 hopp, arbetat som tandemfotograf och utbildat sig till elevinstruktör. Nu har hon tagit ännu ett stort steg och blivit en av Sveriges två kvinnor som jobbar som tandeminstruktörer.

– Jag har alltid älskat fart och fläkt och höga höjder, säger Johanna Säfsten.

Hon gjorde sitt första tandemhopp som passagerare när hon var 16 år. Under hoppet grät hon lyckotårar och ett år senare tog hon fallskärmscertifikat. Ytterligare några år senare började hon jobba som tandemfotograf. Nu är hon en av Sveriges två kvinnor som är tandeminstruktörer.

Tandeminstruktören är den som kopplar fast tandempassageraren på sin kropp och sköter fallskärmshoppet. Johanna Säfsten gick sin tandemkurs i våras och är i full gång med att jobba med tandemhoppning.

– Utbildningen har varit jättekul och spännande. Det är otroligt häftigt att ha en annan person med sig på sin egen kropp. Att någon som inte hoppat förut får uppleva det och att man får vara med dem när de upplever det.

Johanna Säfsten har gjort hoppningen till en livsstil. Hon har sagt upp sig från sitt jobb, sagt upp lägenheten och under svenska hoppsäsongen hoppar hon på heltid. På vintern reser hon och jobbar utomlands och det var under en resa till Nya Zeeland som tankarna på att bli tandeminstruktör väcktes.

– Jag träffade en tjej som var mindre än mig, en vanlig tjej liksom, inte speciellt muskulös eller så. Hon hoppade tandem och hon var så himla bra som instruktör. Då insåg jag att man inte behöver vara stor eller speciellt stark. Det handlar om teknik och hur man hanterar olika personer.

Johanna Säfsten. Foto: Mikael Kihlman.


Foto: Mikael Kihlman.

Foto: Mikael Kihlman.

Johanna Säfsten bestämde sig för att gå kursen för att bli tandeminstruktör. Hon har enbart fått positiva reaktioner och hoppas att fler ska inse att det det är en möjlighet att bli tandeminstruktör. Att det hittills är bara två kvinnor i Sverige som är det tror Johanna är en orsak till att de är så få.

– I och med att det är så få kvinnliga tandeminstruktörer är det svårt för andra tjejer att förstå att de skulle klara av kursen. Jag tror att om man får se fler och ser att det finns olika storlekar på tandeminstruktörer så förstår man att man kan.

För att få utbilda sig till tandeminstuktör krävs att du uppfyller vissa krav. Du ska ha gjort minst 700 fallskärmshopp, du måste vara utbildad hoppmästare, du måste ha en rekommendation från chefsinstruktören från din klubb, du går igenom en intervju med riksinstruktören och en psykolog. Du måste också ha genomgått en grundlig läkarundersökning. Under kursen övar de med andra kursdeltagare och med instruktörerna. Efter att ha blivit godkänd som tandeminstruktör är det dags för skarpt läge och hoppa med en betalande tandempassagerare.

– Första tandemhoppet med en riktig tandempassagerare var jättespännande! Jag var nervös – inte för att jag trodde att jag inte skulle klara det – men man vet aldrig vad en tandempassagerare kan hitta på. Hon visste inte innan att det var mitt första hopp, jag berättade det efteråt. Då tittade hon på mig och sade: Jag tycker du skötte dig bra.

Utbildningen består av tre delar. En teoretisk, en praktisk på marken och så själva hoppen. Då använder man kurskamrater och instruktörer som övningspassagerare. Hon är bestämd när det gäller fallskärmshoppning: Känner du dig sugen – gör det!

– Man hör många som säger ”någon gång skulle jag vilja hoppa fallskärm”. Jag tänker så här, om man känner så – gör det så snart som möjligt. För gillar man det så kan man hålla på hela livet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV