Nyheter

Yanar Mohammed prisas för modig människorättskamp

Med fara för sitt eget liv ordnar Yanar Mohammed beskydd för kvinnor som hållits fångna och utsatts för sexövergrepp av IS. Nu belönas hennes kamp med Rafto-priset 2016, en norsk utmärkelse för personer som försvarar mänskliga rättigheter. Rafto-stiftelsen hoppas att detta ska rikta uppmärksamhet mot de grova brott mot människors liv och hälsa som sker i Irak och den totala avsaknaden av juridiskt skydd för sårbara grupper, främst kvinnor och barn.

Yanar Mohammed föddes i Bagdad 1960 och flydde till Kanada 1993. Tio år senare återvände hon till sitt hemland och grundade Kommittén för försvar av kvinnors rättigheter i Irak. Som journalist, forskare och aktivist var hon också med och skapade Organisationen för kvinnors frihet i Irak (OKFI) 2003, för att skydda kvinnor som utsatts för könsrelaterat våld. Det handlar i första hand om att ordna fysiskt skydd för kvinnor som flyr undan övergrepp från IS-krigare. Bland annat samarbetar Yanar Mohammed med Nadia Murad, en ung yazidisk kvinna som torterats och våldtagits av IS, och som nyligen utnämndes till goodwill-ambassadör för FN, och som många trodde skulle få Nobels fredspris i år.

Enligt en rapport från FN leder IS attacker i Irak och angränsande länder till förödande konsekvenser för kvinnor och barn. Trots det dödshot som vilar över Yanar Mohammed och hennes familj sänker hon inte garden. I en intervju deklarerar hon att: ”Vi ska göra offren till försvarare av kvinnors rättigheter!” Därför får kvinnor i OKFI:s skyddsboenden utbildning i mänskliga rättigheter.

Fyra tidigare mottagare av Rafto-priset har sedan fått Nobels fredspris, bland dem Aung San Suu Kyi. Kanske blir det Yanar Mohammeds tur om några år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV