Nyheter

LO prioriterar samordning framför jämställda löner

Det blev som Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström förutspått inga jämställdhetssatsningar i LO:s samordning inför avtalsrörelsen 2017.

I stället har LO-förbunden enats om en allmän låglönesatsning för alla med löner under 24 000 kronor i månaden. Det var Kommunals ultimatum om att LO-förbunden skulle göra särskilda satsningar för att få upp lönerna i kvinnodominerade yrken relativt mansdominerade som samordningen föll på i förra årets stora avtalsrörelse.

Tidningen Arbetet skriver nu om lättade ombud på LO:s representantskap. I en debattartikel i Dagens samhälle skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund och nya ordförande Tobias Baudin, att satsningen bygger på en unik konstruktion som kommer gynna kvinnor samtidigt som samordningen räddas.

Men Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman påminner i Arbetet om hur liten effekt låglönesatsningar haft tidigare:

– Det är närmast en återvändsgränd, man borde ha hållit fast vid riktade insatser. Förra året kom också diskussionen på allvar att handla om värdediskriminering. Det gjorde det också möjligt att runda märket för undersköterskorna, säger hon och fortsätter:

– Nu riskerar vi att ramla ner i resonemang om grupper som ”halkat efter”, men halkat efter vad då? Det handlar ju om grundläggande frågor om hur vi värderar kvinnor och mäns arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV