Startsida - Nyheter

Oklart syfte när Allkinesiska kvinnoförbundet omorganiseras

I augusti tillkännagav kommunistpartiets centralkommitté, med den av kommittén valda generalsekreteraren, tillika presidenten Jinping Xi, i spetsen, att Kinas kommunistiska ungdomsförbund står inför en omorganisation. Det är inte ovanligt, även den föregående presidenten, Jintao Hu, genomförde en omorganisation av Kinas kommunistiska ungdomsförbund. Hu, som hörde till den yngre skaran mer pragmatiska teknokrater och var den första partiledaren utan betydande revolutionära erfarenheter, lät ungdomsförbundet bygga ut gräsrotsorganisationen och påverka politiken. Det ledde bland annat till att ungdomsförbundet skapade en betydande acceptans bland de unga för omställningen till marknadsekonomi.

Nu ska landets politiska ledning ”blåsa liv i kommunistpartiets ungdomsförbund genom att förbättra personalledningen och uppmuntra till jordnära arbetsformer”, skriver den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Kommentarerna på den aviserade omorganisationen tyder på att det ekonomiska stödet ska sänkas och organisationen slimmas. Inom ungdomsförbundet verkar det även finnas en oro för att omorganisationen ska leda till begränsande arbetsmetoder och en mer toppstyrd organisation.


Kvinnoförbundet omorganiseras

I september tillkännagav centralkommittén att även Allkinesiska kvinnoförbundet står inför en omorganisation. Beskedet kom några veckor efter att Allkinesiska kvinnoförbundet hade lanserat en reformplan, samtidigt som förbundet höll nationell konferens i Baotou, den autonoma provinsen Inre Mongoliet, och är en genomtänkt händelse som skenbart ser ut som en slump.

”En omorganisation av Allkinesiska kvinnoförbundet är nödvändig för att kunna förena de närmare 670 miljonerna kinesiska kvinnor, bygga ett måttligt välmående samhälle och förverkliga den kinesiska drömmen om förnyelse”, skriver kommunistpartiets officiella tidning, Folkets Dagblad. Folkets Dagblad lyfter även fram de brister som landets politiska ledning anser att Allkinesiska kvinnoförbundets lider av, att Allkinesiska kvinnoförbundet ”inte har kapacitet att mobilisera kvinnor, inte till fullo representerar alla kvinnor och saknar ett fungerande samarbete mellan förbundets lokalföreningar”. Tidningen skriver också att ”fler framstående kvinnor kommer att inkluderas i förbundets ledning” och att Allkinesiska kvinnoförbundet måste ”ta på sig ansvaret att leda kvinnor till att lyssna på och följa partiet”.

Det är inom kommunistpartiet på lokal, regional och nationell nivå man avgör vem som ska tillsättas på de ledande posterna inom Allkinesiska kvinnoförbundets lokalföreningar, regionalförbund och riksförbund, och det tycks som om centralkommittén nu är missnöjd med de val man har gjort - som om kommittén anser att Allkinesiska kvinnoförbundets ledning inte tillräckligt har hörsammat partiets direktiv, utan, när motsättningar funnits, valt den väg som de anser gynnar kvinnor mest. 


Toppstyrd delaktighet

Kommitténs syfte med att omorganisera Allkinesiska kvinnoförbundet är att ”stärka ledarskapet över kvinnor och ha en bättre samlad styrka för nationell utveckling”, kommenterar Allkinesiska kvinnoförbundet i ett pressmeddelande och skriver att det ”inom rimlig tid kommer att leverera tillfredställande svar till centralkommittén”.

Med sin reformplan vill Allkinesiska kvinnoförbundets ledning behålla den nuvarande organisationsstrukturen men bland annat bjuda in kvinnor från olika frivilligorganisationer och yrkesgrupper att arbeta halvtid på de regionala förbunden. Syftet är att knyta till sig kvinnor med olika intressen och kompetenser. Det är en modell som har prövats och gett goda resultat i Baotou, menar förbundet.

I en tid då Kinas ekonomiska tillväxt har saktat in och landets politiska ledning intensifierar övervakningen av frivilligorganisationer och gör det svårare för icke-statliga organisationer att finansiera sin verksamhet (genom att se all utländsk finansiering av föreningsverksamhet som ett potentiellt hot mot landets säkerhet) kan detta initiativ från Allkinesiska kvinnoförbundet ses som en självständighetsförklaring.

En självständighetsförklaring som, av reaktionen - den av centralkommittén aviserade omorganisationen - att döma, inte har fallit i god jord hos den politiska ledningen.

Därutöver vill Allkinesiska kvinnoförbundet stärka samarbetet mellan förbundets lokalföreningar och regionala förbund, för att bättre utnyttja de resurser som finns och bättre nå ut till de kvinnor som behöver förbundets stöd. Allkinesiska kvinnoförbundet, vars uppgift bland annat är att skapa utrymme för en politik som kan stärka kvinnors position i Kina, vill även stärka samarbete mellan regionsförbunden. Detta i syfte att snabbare kunna identifiera de hinder och problem som kvinnor ställs inför och i hopp om att utbyte av erfarenhet kan effektivisera det dagliga arbetet och därmed frigöra resurser.


Kan vara väl avvägt steg

I dag arbetar regionsförbunden självständigt och representanterna för regionsförbunden träffas några gånger per år, oftast i samband med partimöten. De riksomfattande kampanjerna tas fram och lanseras av Allkinesiska kvinnoförbundets ledning, ibland på centralkommitténs initiativ. De hinder och problem som kvinnor ställs inför och som Allkinesiska kvinnoförbundet snabbare kommer att kunna identifiera vid regelbundna möten över regionsgränserna är framför allt de som uppstår till följd av regimens politik på riksplanet. Det vill säga att även fler regelbundna möten mellan regionsförbunden av en repressiv politisk ledning kan uppfattas som ett potentiellt hot mot landets säkerhet.

Att se Allkinesiska kvinnoförbundets reformplan som ett hot är dock inte nödvändigt. Den kan ses som ett väl avvägt steg i förbundets utveckling. Genom att både hålla sig inom de givna ramarna och vara innovativt är Allkinesiska kvinnoförbundet i samklang med samtiden. Allkinesiska kvinnoförbundets ledning har uppfattat den kreativitet och kraft med vilken nätverk och (icke-statliga) frivilligorganisationer har bidragit till samhällsutvecklingen. Med sin reformplan kan förbundet både berikas och dra nytta av den kunskap som finns i samhället, samtidigt som det agerar inkluderande och socialt stabiliserande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV