Startsida - Nyheter

Ny studie bekräftar ojämställdhet och ökad stress inom handeln

Den nya rapporten bygger på material från SCB:s arbetsmiljöundersökning, som tillsammans med en undersökning bland Handels medlemmar kartlägger handelsanställdas upplevelser av sin psykosociala arbetsmiljö och hälsa. Det är första gången en sådan undersökning görs inom handeln, konstaterar Handels i ett pressmeddelande.

Och vad kartläggningen visar är hur stor andel av sjukskrivningarna inom handelns som är stressrelaterade och hur ojämställd arbetsmiljön är. Kvinnor är enligt rapporten sjukskrivna i dubbelt så stor utsträckning som män. Att kvinnor dessutom upplever sin arbetsmiljö som betydligt sämre än vad männen gör kan vara en bidragande förklaring. Det i sin tur kan enligt Handels hänga ihop med att kvinnors och mäns arbetsinnehåll skiljer sig åt, och att kvinnorna oftare hamnar i positioner med lägre inflytande och mer monotona arbetsuppgifter.

Enligt Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund, bekräftar rapporten en oroväckande tendens.

– Nu finns det svart på vitt. Det är handelns kvinnor som betalar priset för det allt mer gummisnoddsliknande arbetslivet. De senaste åren har stressen ökat dramatiskt, framför allt bland kvinnor inom detaljhandeln. Det måste till en förändring.

Enligt rapporten finns flera problematiska faktorer på arbetsplatserna som påverkar den psykosociala arbetsmiljön negativt. Bland faktorerna som lyfts inom både detalj- och partihandeln är för få anställda, brist på kompetensutveckling och dålig arbetsledning. Även de otrygga anställningsvillkoren som är utbredda inom handeln, särskilt inom detaljhandeln, leder också till ökad stress.

– Vi kan konstatera att studier inom området psykosocial arbetsmiljö i handeln är kraftigt eftersatt. Det finns en rad områden där det behövs mer och fördjupad kunskap om hur olika faktorer i organisation och arbetsmiljö samverkar med anställdas hälsa och engagemang i arbetet, säger Cecilia Berggren på Handels utredningsgrupp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV