Startsida - Nyheter

Militär mobilisering i Europa

I EU-parlamentets diskussion om den allmänna EU-budgeten för 2017/18 ligger fokus på frågor som effekterna av Brexit och det fallande pundet, infrastruktur, migration. Men Andrew Smith, talesperson för Campaign Against Arms Trade drar i en artikel uppmärksamheten till en avgörande punkt i budgeten: ”EU tar steg mot antagandet av en institutionell militär-industriell strategi”.

Smith menar att med den nya budgeten kommer EU:s första föreslagna förberedande åtgärd för försvarsforskning att finansieras. Om budgeten går igenom kommer EU-parlamentet subventionera militärforskning för första gången, enligt Andrew Smith.

Samtidigt meddelar brittiska Independent att Nato förbereder att stationera 4 000 soldater vid ryska gränser mot Europa. Detta blir den största militära mobiliseringen sedan kalla kriget.

Fyra stridsgrupper kommer att vara stationerade i Polen, Litauen, Estland och Lettland. USA, Tyskland, Kanada och Storbritannien leder aktionen, och Nato söker stöd från andra allierade inklusive Frankrike, Italien och Danmark, enligt Independent.

Rumänien, Bulgarien och Turkiet förväntas snart lägga fram en plan för att öka sjö- och luftpatrullerna i området, liksom en multinationell Nato-brigad i Rumänien.

Ryssland har å andra sidan under förra veckan placerat nukleära missiler vid Polens gränser och skickat en fraktflotta till östra Medelhavet och demonstrerat sin krigsmakt vid Europas kuster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV