Startsida - Nyheter

Miljardsatsning på förlossningsvård och kvinnohälsa analyseras

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att följa upp och analysera regeringens satsningar på förlossningsvård och andra insatser för kvinnors hälsa.

– Det är viktigt att vi kan se vilken effekt satsningen får, och vilka insatser som får störst genomslag. Därigenom kan vi också underlätta för att sprida lyckade exempel över landet, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Satsningarna omfattar drygt 3 miljarder kronor under perioden 2015-2019 och berör bland annat förlossningsvården, primärvården, kostnadsfri mammografi och kostnadsfria preventivmedel för personer under 21 år.

”Det kvarstår vissa tydliga skillnader mellan kvinnor och män i hälso- och sjukvården. Flera sjukdomar som kvinnor drabbas av i större utsträckning tenderar att vara lägre prioriterade inom hälso- och sjukvården”, påpekar Socialstyrelsen. Mot denna bakgrund genomför regeringen i de budgetöverenskommelser som presenterats tillsammans med Vänsterpartiet flera stora satsningar för att stärka kvinnors hälsa och utveckla den vård som riktas specifikt till kvinnor:

  • Förlossningsvård och kvinnors hälsa: 200 miljoner kronor 2015 samt 400 miljoner kronor årligen 2016-2019

  • Arbetet med kvinnors hälsa i primärvården: 130 miljoner kronor per år 2016-2019

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV